Știri

Ce implică profilaxia? – Descoperă tratamentul nedureros pentru îngrijirea amănunțită a dinților

Desigur, tratamentele profesionale nu înlocuiesc rutina de îngrijire orală de acasă. A preveni este mai simplu decât a trata, deoarece tratamentele pot fi complexe în funcție de gravitatea problemei, lucru care ne obligă la cheltuieli substanțiale.

Profilaxia periodică, un tratament complet pentru optimizarea sănătății dentare

Efectuarea procedurii de profilaxie periodică include următoarele etape:

  • Detartraj

Rolul detartrajului este acela de a combate și de a încetini avansarea bolii parodontale. Dacă depunerile de tartru nu sunt eliminate când e necesar, atunci pacientul riscă afecțiuni la nivelul gingiilor, instalarea mobilității dinților și în timp se va ajunge la pierderea acestora.

  • Periajul profesional

Periajul profesional completează rutina de îngrijire orală pe care pacientul o realizează acasă. Simplul periaj făcut acasă nu este suficient pentru a scăpa de placa bacteriană existentă în spațiile greu accesibile ale dinților. În acest caz, se impune folosirea unor instrumente speciale într-o clinica stomatologica.

  • Identificarea începuturilor de carii și verificarea obturațiilor

Controlul periodic medical oferă posibilitatea de a descoperi eventualele carii ascunse și nedureroase. Când cariile sunt depistate la timp, tratamentul va fi mai ușor, fără ca dintele să sufere. În caz contrar, cariile avansate obligă la extracția dintelui. Mai mult, controlul periodic dă șansa medicului să evalueze obturațiile și să reclame dacă e cazul, modificările sau fracturile apărute.

  • Sigilarea șanțurilor și fosetelor

Această procedură are în vedere combaterea cariilor dentare și limitarea evoluțiilor celor deja existente. Zona sigilată reprezintă locul cel mai vulnerabil și care e predispus la dezvoltarea cariilor. Evoluția acestora este accelerată și de mărimea mică a șanțurilor, care blochează accesul periuței de dinți, astfel că acolo se acumulează reziduuri alimentare sau microorganisme.

  • Fluorizarea dinților

Tratamentul cu fluor implică folosirea acestei substanțe menite să acționeze ca o barieră protectoare a dinților împotriva cariilor. Prin efectuarea tratamentului cu fluor este eliminată placa bacteriană și tartrul. Fluorizarea este posibilă exclusiv în clinicile stomatologice, deoarece administrarea unei cantități prea mari de fluor intoxică organismul.

Specialiștii susțin realizarea profilaxiei o dată la 6 luni, sau chiar mai des în cazul fumătorilor, implanturilor dentare sau a tratamentelor ortodontice.

 

Acest articol a fost actualizat la: 12 iulie 2022 18:45

Share
Scris de
Cristiana Aștefănoaiei