Soții Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989, după evenimentele sângeroase ale Revoluției care au dus la căderea regimului comunist în România.
Condamnarea la moarte a celor doi a avut loc la Târgoviște, când ei au fost trași la răspundere de Tribunalul Extraordinar Militar și acuzați de crime grave contra poporului român. Mai exact, acuzațiile au fost:
Genocid – peste 60.000 victime;
Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat. Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
Subminarea economiei naționale.
Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.
La capătul unui proces care a durat puțin peste o oră, ei au fost găsiți vinovați și omorâți prin împușcare.
Colonelul în rezervă Adrian Eugen Cristea a scris o carte, intitulată „A fi sau a avea”, în care detaliază amănunte din viața soților Ceaușescu, dar și momentele de după execuție.
Unul dintre ele se referă la poșeta Elenei Ceaușescu. Deși ideologia comunistă nu agrea creștinismul, colonelul spune că în poșeta fostei prime doamne a fost găsită o iconiță.
”S-a găsit o iconiță, dar în timpul acela nu i-am dat atenție, întrucât eram prins cu alte treburi”, amintește colonelul în rezervă în cartea sa.
Nimeni nu se gândea la aşa ceva. Care este legătura secretă dintre o celebră şi îndrăgită prezentatoare de televiziune şi Nicu Ceauşeşcu.
Ea este cunoscută de toată lumea însă puţini ştiu de relaţia pe care a avut-o cu Nicu Ceauşeşcu.
Romica Jurca a avut o legatură aparte cu Nicu Ceușescu, a cărui mare dragoste a fost soprana Daniela Vlădescu.
Romica Jurca și Nicu Ceaușescu au fost colegi de facultate la Facultatea de Fizică.
„Pe Nicolae Ceausescu l-am vazut, in trecere, intr- o masina care-l ducea la aeroport. L-am vazut de mai multe ori si de aproape, pe platforma de la Magurele, pe Valentin Ceausescu, care lucra acolo si despre care cei care-l cunosteau spuneau lucruri bune.
In schimb, l-am cunoscut, cat de cat, pe Nicu Ceausescu, eram colegi la Facultatea de Fizica, din cadrul Universitatii Bucuresti – eu eram in anul II, el, in anul V.
In pauze, pe hol, ne cerea sa-i spunem bancuri cu “babacii” lui, iar noi ne faceam ca habar nu avem despre ce vorbeste, pentru ca nu stiam daca vrea intr-adevar sa le auda si sa se distreze pe seama lor sau ne provoaca.
Atunci, ne spunea el unele, expirate fata de ce stiam noi. Si din nou, noi nu stiam daca sa radem sau sa fim seriosi…
Uneori, ramanea in camin dupa ore. Venea si batea pe la usi sa intrebe daca nu avem casetofon sau magnetofon, ca voia sa asculte muzica.
La pozitia lui, nu era un increzut, cel putin, nu in relatiile cu colegii.
Era sociabil, ii placea sa se distreze si ii placea viata, in general, din cate mi-am dat seama”, povestea Romica Jurca despre mezinul dictatorului comunist.
Citește și: Cum a murit, de fapt, Elena Ceaușescu. Detaliul care nu s-a știut până acum
Acest articol a fost actualizat la: 11 martie 2018 19:11