Ce scria Mihai Eminescu la 1876 despre societate, valabil si in 2016

Acela care cuteaza a se revolta fata de aceasta stare de lucruri este denuntat opiniei publice ca barbar, ca antinational, ca reactionar. Elemente straine, imbatranite si sterpe, s-au amestecat in poporul nostru si joaca comedia patriotismului si a nationalismului. Neavand traditii, patrie hotarata ori nationalitate hotarata, au pus totusi mana pe statul roman. Constiinta ca ele sunt deosebite de neamul romanesc nu le-a disparut inca – ele se privesc ca o oaste biruitoare intr-o tara vrajmasa.

Citeste si: Gheorghe Funar: Einstein a furat teoria relativitatii de la Eminescu iar dacii au descoperit America

MIHAI EMINESCU: 166 de ani de la nasterea poetului! Vezi aici cele mai frumoase citate eminesciene

Gresalele in politica sunt crime, caci in urma lor sufera milioane de oameni nevinovati, se-mpiedica dezvoltarea unei tari intregi si se-mpiedica, pentru zeci de ani, viitorul ei. Caracterul poporului este cu totul altul decat acela al populatiunilor din orase din care se recruteaza gevernele, gazetarii s.a.m.d.

A sconta viitorul e lesne, iar camatarul cel mai facil este timpul. Un copil poate avea placerile barbatului, o natiune inculta rezultatele civilizatiei, dar cu ce scop? Cu acela al degenerarii si al stingerii timpurii, caci scontul pe care-l face timpul e mai scump decat oricare altul. si acest regres este foarte mare, e un regres organic care atinge sanatatea, faptura fizica, bunul trai, bunele moravuri, cu un cuvant intreaga constitutie fizica si morala a populatiunilor noastre.
Lenea care ni se imputa credem ca este fabula convertita.

Daca cineva ar cerceta starea de lucruri din Anglia in Evul Mediu, ar vedea ca taranul englez era lenes pe cat timp conditiile muncii erau nefavorabile; cu cat ele deveneau mai bune cu atat populatiunea se facea mai harnica.
(…) Lumea v-a vazut cu mirare transformandu-va de azi pe maine in milionari, fara sa poata a-si explica secretul acestei extraordinare schimbari”, sublinia jurnalistul Mihai Eminescu.

Pagina: 1 2

Share
Scris de
Daniel Magureanu

Acest site foloseste cookies.

Read More