Ce se intampla cu corpul tau daca mananci branza. Stiai asta?

02.02.2016
Ce se intampla cu corpul tau daca mananci branza. Stiai asta?

Branza este o parte importanta din dieta fiecarei persoane. Deoarece se obtine din lapte, beneficiile sale sunt deseori asociate cu cele ale laptelui. Totodata, branza poate avea si efecte negative asupra organismului si de aceea consumul acestui produs trebuie discutat cu nutritionistul.

Branza este o sursa foarte buna de vitamina A si vitamina D. Vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochilor si pentru buna functionare a sistemului imunitar. Totodata, branza contine si numeroase minerale importante pentru organism, precum calciul si fosforul. Aceste doua minerale ajuta sistemul osos sa functioneze in parametrii normali si intaresc sistemul nervos.

Wow! Stiai ca aceste alimente devin periculoase daca sunt consumate in cantitati mari?

Proteina este un factor nutritional extrem de important pe care branzeturile ni le ofera, facand parte din fiecare celula a organismului. Ori de cate ori mananci branza celulele tale primesc cantitati noi de proteine si aminoacizi esentiali pentru sanatate. Este bine de stiut ca branzeturile tari contin mai multe proteine decat cele moi si sunt mult mai sanatoase.

Totodata, consumul de branza aduce in organism anumite cantitati de grasime si colesterol. Aceasta nu este o problema atat timp cat nu se exagereaza (aproximativ 30% din aportul zilnic de calorii trebuie sa provina din grasime). Din acest motiv este bine de consumi branzeturi care nu sunt foarte grase. Pe langa colesterol, branza contine si cantitati mari de sodiu, care sunt adaugate in timpul procesului de fermentare a laptelui. Sarea poate creste riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare si de aceea trebuie sa tii cont de faptul ca o cantitate mica de branza poate contine mult prea multa sare.

Daca nu ai suficiente enzime in tractul gastrointenstinal este posibil ca branza sa nu se digere in mod corespunzator, iar tu sa te simti inconfortabil ori de cate ori o consumi. In zilele noastre foarte multe persoane au intoleranta la lactoza, insa exista anumite tipuri de branza care pot fi consumate in siguranta chiar si de aceste persoane.