Connect with us
Ce se va întâmpla cu pensiile românilor după ce legea pensiilor va intra în vigoare

Știri

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor după ce legea pensiilor va intra în vigoare

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminică seară că noua lege a pensiilor va îndrepta inechităţile apărute în calculul pensiilor pentru oameni care au muncit în aceleaşi condiţii, dar s-au pensionat la date diferite, precizând, totodată, că nicio pensie nu va scădea.

Pe de altă parte, fostul premier Dacian Cioloș consideră că legea pensiilor, în versiunea PSD, va duce la îndatorarea statului și a generațiilor viitoare.

„Legea îndreaptă inechităţile istorice şi vorbim de oameni care sunt la pensie, cu un număr de ani de muncă egal, cu condiţii similare de muncă, au pensii diferite pentru că au prins legislaţii diferite. (…)

Asta este o inechitate care va fi îndreptată. (…) Nicio pensie nu scade. Toate pensiile vor creşte”, a spus Liviu Dragnea, la România TV.

El a prezentat mai multe principii de bază ale noului proiect de lege a pensiilor, arătând că viitorul act normativ va recompensa mai bine munca şi va mări ritmul de creştere a pensiilor.

Noua lege va introduce principiul „100% contributivitate”, prin care valoarea pensiei va reflecta contribuţia plătită în anii de activitate. În plus, fiecare angajat va primi o informare anuală cu numărul de puncte acumulate, ceea ce-i va permite să-şi calculeze singur viitoarea pensie.

În acest context, Dragnea a menţionat că prin transferul contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat s-a reuşit o diminuare a deficitului bugetului de pensii.

Ce spune Liviu Dragnea despre legea pensiilor

„Erau două milioane de români care munceau, dar pentru care nu se plăteau contribuţiile sociale. Or, acei oameni intrau într-o foarte mare problemă socială, aici, la principiul de 100% contributivitate.

Atunci aveam un deficit de 6 miliarde pe fiecare an la bugetul de pensii. Acum s-a micşorat cu 3 miliarde, numai din acest transfer.

Această diferenţă va ajunge la zero, dar în fiecare an va trebui să punem de la bugetul de stat dintr-un motiv foarte simplu – pentru că în fiecare an pensiile vor creşte.

Fiecare angajat va avea o informare anuală cu numărul de puncte acumulat şi fiecare îşi va putea lua pensia la momentul când ştie că va face vârsta de pensie sau va îndeplini condiţiile din legea care va fi adoptată”, a arătat Liviu Dragnea.

Potrivit acestuia, viitoarea lege va introduce o formulă de calcul a pensiilor care va ţine cont de numărul de puncte şi valoarea punctului de referinţă, acesta din urmă fiind stabilit pentru un stagiu mediu de cotizare de 25 de ani şi indexat cu rata inflaţiei.

Noua formulă va intra în vigoare din anul 2021 deoarece este nevoie de recalcularea pensiilor pentru cei 5,2 milioane de pensionari din România, a precizat liderul PSD.

„Sunt bani de pensii şi sunt bani nu numai de pensiile actuale, ci şi de pensiile mărite”, a dat asigurări Liviu Dragnea.

Ce spune Dacian Cioloș despre Legea Pensiilor

Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, luni, că este nevoie de o reformă a sistemului de pensii, susţinând, însă, că nu trebuie făcută ca în cazul salarizării, „bazată pe îndatorarea statului şi a generaţiilor viitoare”.

„În mod clar e nevoie de o reformă a sistemului de pensii, cred, în primul rând, toată această suită de pensii speciale cu care s-a aruncat în stânga şi în dreapta trebuie clarificate, mai ales pentru oamenii care poate chiar ar fi îndreptăţiţi pentru o astfel de abordare.

Dar, în primul rând. avem nevoie de un sistem de pensii care să fie sustenabil.

Dacă domnul Dragnea are impresia că poate să facă din nou o reformă a sistemului de pensii cum a făcut-o pe cea de salarizare, bazată pe îndatorarea statului şi a viitoarelor generaţii, nu cred că asta este calea”, a afirmat Dacian Cioloş, întrebat în legătură cu proiectul legii pensiilor prezentat de liderul PSD.

Cioloş a apreciat că acuzaţiile liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la „gaura” în buget lăsată de Guvernul Cioloş sunt „populiste”.

Citește și: Pensia a crescut, dar veniturile pensionarilor scad! Ce se întâmplă cu medicamentele compensate

Citește și: Se recalculează pensiile. Ce trebuie să știe românii

1 Comment

1 Comment

  1. eci smarandescu

    2018-07-27T16:10:55+03:00 at 16:10

    declaratiibelicoase eu nu cred ca inechitatile la pensi vor dispare comentariu== prim-mistrul nastate in periada guvernului sau a creiat pensiile speciale si == cf proverb== mortul dela groapa nu se mai intoarce!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top