La scurt timp după ce Parchetul General a anunțat ce substanțe au fost folosite la protestul din 10 august, mai mulți chimiști atrag atenția asupra acestora.
În urma unui comunicat oficial, s-a anunțat că printre substanțele folosite pentru a dispersa populația se află și compusul chimic denumit CS. Aceasta, în momentul în care este arsă, produce un gaz puternic iritant.
„Mergeţi, la unităţile de primiri urgență doar dacă aveţi simptome, îngrijorătoare” cum ar fi tusea persistentă”, se notează în comunicatul Departamentului pentru Situații de Urgență.
Unii chimiști susțin că această substanță este o armă chimică interzisă în războaie, însă este permisă pentru a controla mulțimile de la proteste. Gazul are efecte, atât pe termen scurt, cât şi mediu şi lung şi provoacă iritaţii grave ale ochilor, pielii, chiar şi după zeci de ore.
„Trebuie să precizăm că în circumstanțele speciale de vineri, efectele sunt legate de timpul de expunere la gaz, de concentrația gazului, de temperatura ambientală și diferă în funcție de vârstă și de greutatea corporală.
Vineri, în Piața Victoriei, temperatura a fost ridicată, ceea ce a potențat efectele gazului, piața fiind împrejmuită de clădiri înalte, iar acest lucru împiedică dispersarea gazului și ajută la concentrarea lui în piață. Nu s-a folosit doar o dată gazul, ci a fost dispersat cu ajutorul sprayurilor, grenadelor gazul în rafală începând cu ora 17.30 și până târziu în seară, după ora 22.
Acest lucru a dus la concentrarea gazului destul de mare și foarte greu de precizat, neavând probe de la fața locului, concentrația reală care a existat atunci. Din ce se vede pe filmări, este de necontestat, că a existat o concentraţie mare de gaze în piaţă”, explică Raul Pătrașcu. Efectele pe termen scurt includ iritaţie puternică a oricărei suprafeţe umede cu care intră în contact cu gazul: ochi, tractul respirator, chiar şi pielea transpirată.
Mulţi oameni s-au prezentat, de exemplu, în ultimele zile, la spital cu iritaţii şi arsuri pe piele care au apărut la 48-72 de ore, astea sunt efecte pe termen mediu. Pacienții care continuă să respire greu, încurajez cetățenii care au astfel de simptome, să se prezinte la o unitate de tratament.
Este o armă chimică CS, este interzis în război”, a explicat pentru Digi24.ro Raul Pătrașcu, chimist asistent universitar UMF Timișoara.
Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar 211 persoane au depus plângere la Parchetul Militar.
Acest articol a fost actualizat la: 2018-08-17T11:45:27+03:00 11:45
Acest site foloseste cookies.
Read More
Vezi comentarii
...CUM SANT GAZE DE RAZBOI ...DACA SANT FOLOSITE IN ANTRENAMENTE SI SANT OMOLOGATE ...DESPRE CE VORBITI CU ATATA USURINTA...?