Categorii Știri

Ce spune Arafat despre ideea unei carantine la nivel național

Raed Arafat a vorbit miercuri despre ideea unei carantine la nivel național. Șeful Comandamentului pentru Situații de Urgențe a declarat că nimeni nu dorește să ia măsuri absolute, dar că se vor mai impune restricții, dacă va fi cazul. Arafat a precizat că, dacă va mai crește numărul de cazuri, va fi o problemă cu lipsa locurilor de la Terapie Intensivă.

Raed Arafat despre carantina la nivel național

Raed Arafat a declarat pentru Observator, că nimeni nu își dorește revenirea la starea de urgență, dar că trebuie să respectăm măsurile impuse. Șeful Comandamentului pentru Situații de Urgență s-a arătat îngrijorat de situația din secțiile de Terapie Intensivă.

El a declarat că dacă vom ajunge la un număr de 4.000 de cazuri pe zi, va crește numărul de cazuri la ATI.  Cu cât crește numărul cazurilor, cu atât ne apropiem de pragul în care avem o problemă la Terapie Intensivă.

Mai mult, Arafat a declarat că s-ar putea să ajungem în situația de a alege cine intră și cine nu intră în ATI.

„Am luat prea târziu măsurile, dar cele care s-au luat trebuie respectate. Problema este nerespectarea măsurilor impuse. Toate au avut impact pe ce se întâmplă.”, a spus șeful DSU.

Întrebat dacă este posibil ca un oraș precum Bucureștiul să fie închis, Arafat a spus că nu se discută despre așa ceva și că măsurile luate sunt zonale. El spune că au fost impuse restricții pentru localitățile unde s-a depășit indicele 1.5 la mie și că se evită un lockdown major.

„Măsurile pe care le-am luat avem nevoie de câteva zile să vedem dacă produc un efect sau nu. Dacă nu au efect, ar putea veni un alt pachet de măsuri. […] Nimeni nu dorește să ia măsuri absolute, lockdown total, dar anumite componente din starea de urgență este posibil să se implementeze acum. Unele măsuri de atunci pot fi luate, dar nu pe plan național, ci pe zone și localități”, a precizat Arafat, în direct la Observator.

Situație îngrijorătoare

Situația în țară din cauza numărului mare de infectări este îngrijorătoare. În București și în Iași, restaurantele și cafenelele care funcționează în interior, au fost închise. Pelerinajul credincioșilor la moaștele Sfintei Parascheva din capitala Moldovei nu va mai avea loc. Racla cu moaștele nu va mai fi scoasă din Catedrală, iar la ei vor ajunge numai credincioșii cu buletin de Iași.

De asemenea, nici concertul tradițional de sărbătorile Iașului, din 14 octombrie, nu va mai avea loc, și nici masa din ziua hramului.

Share
Scris de
Emanuela Ursu