Potrivit traditiei populare, este bine sa pastrezi tot anul lumanarea de la slujba de Inviere. Afla ce este bine si ce nu este bine conform traditiei populare.
Potrivit traditiei populare, este bine sa pastrezi tot anul lumanarea pe care ai avut-o la biserica, la slujba de Inviere. Este bine ca aceasta sa fie aprinsa cand este furtuna, pentru a tine la distanta pagubele.
In noaptea de Inviere fiecare tanar sau batran vine la biserica ca sa ia parte la Inviere si sa ia lumina.
Fiecare credincios poarta in mana o lumanare pe care o va aprinde din lumina adusa de preot de pe masa Sfantului Altar. Aceasta lumina se va tine aprinsa in tot timpul savarsirii Sfintei Invieri.
Aceasta lumanare este simbolul Invierii, al biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului.
Dupa Inviere, fiecare om se intoarce cu lumina, numita in cele mai multe parti lumina Invierii, aprinsa acasa. Dupa ce pasesc peste prag, se inchina, iar apoi sting lumanarea in grinda, afumand-o pe aceasta in semnul crucii. Dupa numarul acestor cruci se socoteste numarul anilor de cand e casa sau cati ani s-a trait in ea.
Lumanarea e pastrata cu cea mai mare sfintenie tot anul pentru a o avea la indemana si a o putea aprinde la intamplari primejdioase. In unele zone, cu lumina Invierii se afuma vitele.
In Banat exista datina sa se foloseasca lumina aceasta si de catre fetele cele mari pentru a fi bine vazute cand se duc la jocuri. Cand rosteste preotul intaia oara cuvintele “Hristos a Inviat!”, fetele batrane care asista la Inviere soptesc: “Eu sa joc inainte, pentru a ma marita.” Tot atunci, vanatorii zic: “Vanat prind”, iar pescarii: “Peste prind”, in credinta populara existand traditia ca, rostind cuvintele, vor avea in decursul anului spor la vanat si la pescuit.
Iata ce este bine si ce este rau, conform traditiei populare:
1. Daca ai uitat ceva, nu este semn bun sa te intorci din drum.
2. Daca ti se zbate ochiul drept, daca te mananca palma dreapta sau daca iti tiuie urechea staga, atunci este un semn bun.
3. Conform traditiei populare, nu este indicat sa iti tai unghiile in zilele de marti.
4. Gusti mamaliga de pe facalet? Nu este bine sa faci asta. Se spune ca persoanele care fac asta vor fi oropsite pe nedrept.
5. Se spune ca persoanele care se tund in Vinerea Pastelui, vor fi ocolite tot anul de durerile de cap.
6. Daca vrei sa ai bani, este bine ca in noaptea dintre ani sa ai bani in buzunar.
7. Daca in noaptea dintre ani vei avea datorii, atunci tot anul care urmeaza vei fi dator.
8. Pentru a alunga spiritele rele, se spune ca este bine sa se faca zgomot la miezul noptii.
9. Persoanele care consuma miere in ajunul Pastelui vor fi sanatoase in timpul anului.
10. Persoana care il calca pe celalalt pe picior cand se canta in biserica „Isaia dantuieste”, in timpul cununiei religioase, va fi cea care va avea rolul de „conducator” in cuplu.
Articole pe aceeasi tema:
Superstitii despre spalatul rufelor
Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în ţară, cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.
Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă.
Ea trebuie aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale, supărări.
Acest articol a fost actualizat la: 27 aprilie 2019 21:02