Categorii Știri

Ce trebuie să știi despre renunțarea la moștenire?

Renunțarea la drepturile tale succesorale este o decizie care îți oferă libertatea de a-ți gestiona moștenirea după cum consideri mai potrivit. Fie că urmează să moștenești bunuri valoroase, sau dimpotrivă, datorii pe care nu le dorești, renunțarea la moștenire este un proces reglementat de lege. Indiferent de situația ta, este important să înțelegi implicațiile legale ale acestei alegeri.

Ce presupune renunțarea la drepturi succesorale?

Prin drepturi succesorale, înțelegem acele drepturi legale, reglementate prin lege pe care le ai în calitate de moștenitor, asupra bunurilor unei persoane decedate. Renunțarea la aceste drepturi este un act juridic prin care moștenitorul decide să nu accepte bunurile, drepturile sau obligațiile ce fac parte din moștenirea primită. Procesul de renunțare este reglementat de Codul Civil, iar acesta presupune că moștenitorul trebuie să facă o declarație clară, explicită, în fața unui notar public. Această declarație trebuie făcută în termen de un an de la data deschiderii moștenirii. 

Ce se întâmplă după ce ai renunțat la moștenire?

După ce ai declarat că renunți în mod oficial la moștenire, drepturile tale succesorale dispar retroactiv. Acest lucru înseamnă că moștenirea va trece la ceilalți moștenitori care nu au renunțat. Totodată, făcând această alegere, nu vei avea dreptul de a alege cine va beneficia de bunurile respective. Este important de menționat că orice convenție între moștenitori cu privire la moștenire înainte de deschierea succesiuni este considerată nulă.

Vânzarea și cesiunea drepturilor succesorale

Dacă nu intenționezi să renunți la moștenire complet, dar în același timp nu vrei să o gestionezi, ai posibilitatea de a valorifica drepturile tale succesorale. Poți alege să vinzi sau cesionezi printr-un acord legal. Procesul de vanzare drepturi succesorale reprezintă transferul drepturilor către o altă persoană în schimbul unei sume de bani. În acest caz, trebuie să înțelegi că, în cazul vânzării, persoana care cumpără drepturile își asumă atât beneficiile, cât și riscurile moștenirii.

În schimb, alegând opțiunea de cesiune drepturi succesorale, îți vei transfera drepturile către o altă persoană, fără o compensație financiară. De menționat că și în acest caz, cesiunea lor presupune că vei pierde total controlul asupra drepturilor.

Solicită ajutorul specialiștilor în drept civil

Dacă urmează să moștenești bunuri sau active, indiferent că decizi să renunți la drepturi, să le vinzi, cesionezi sau optezi pentru cumparare drepturi succesorale, pentru a te asigura că iei decizia corectă, apelează la experți în drept civil. Vei avea parte de îndrumare legală, specialiștii ghidându-te în tot acest demers. Astfel, te ajutăm să finalizăm procesele într-un timp rezonabil, echilibrăm șansele și eliminăm abuzurile și ne asigurăm că vei primi contravaloarea corectă, în funcție de alegerile tale.

Dacă ai decis că vrei să renunți la moștenire, trebuie să știi că este o decizie care va avea implicații pe termen lung. Prin urmare, este indicat să te informezi și să te consulți cu specialiști în drept civil. În acest fel, te asiguri că faci alegerea potrivită pentru tine.

Share
Scris de
Olănescu Andrei

Acest site foloseste cookies.

Read More