Denumirea stiintifica a acestui virus este Human Papilloma Virus, prescurtat fiind cunoscut sub numele de HPV. Se cunosc peste 100 de radacini ale viruslui si fiecare dintre acestea are un comportament diferit. Virusii pot cauza numeroase tipuri de cancer printre care si cancerul cervical sau anal.
Cu cat virusul se pastreaza mai mult timp in organism, cu atat riscurile sunt mai mari. Prin depistarea din timp si tratamentul corespunzator, majoritatea persoanelor reusesc sa se vindece. Afla ce trebuie sa stii despre HPV, ca sa poti preveni imbolnavirea!
Simptome: Virusul se instaleaza in mucoasele membranoase, adica in zona genitala sau pe piele. Primele semne sunt mici afectiuni cutanate, de forme diverse (umflaturi, negi, pete). Dupa un act sexual neprotejat, virusul se instaleaza imediat in organismul tau, insa primele semne pot aparea la cateva saptamani dupa. Este bine de stiut ca nu intotdeauna infectia cu acest virus aduce semne vizibile afectiunii.
Cum se diagnosticheaza: Cel mai important semnal de alarma este aparitia negilor. Desigur, negii nu sunt intotdeauna provocati de virusul HPV. Cel mai bine este sa faceti un test Papanicolau.
Acesta poate sa indice modificarile canceroase sau precanceroase de la nivelul colului uterin. Toate femeile ar trebui sa isi faca acest test, cel putin o data pe an. Daca sunteti suspecta de cancer, medicul va face un test ADN pentru a stabili cel mai bun tratament pe care il puteti urma.
Testul Papanicolau consta in prelevarea de tesut si poate indica pana la 13 radacini ale viruslui HPV. Cu cat inaintati in varsta, cu atat ar trebui sa faceti testul mai des. Exista si alte teste care depisteaza virusul HPV, insa din pacate acestea se pot face numai la femei deocamdata.
Daca aveti o viata sexuala activa, sunteti predispusa sa contactati acest virus. Asigurati-va ca va faceti toate testele necesare si aveti un comportament responsabil!
Acest articol a fost actualizat la: 16 martie 2019 23:21