Toata lumea se intreaba acum ce urmeaza dupa Brexit. In urma scrutinului de joi, 23 iunie, Uniunea Europeana este impartita in doua. Scotienii vor sa blocheze iesirea Marii Britanii din UE, de vreme ce in acest stat majoritatea votului a fost pentru ramanerea englezilor in Uniunea Europeana, in timp ce liderii Francois Hollande (Franta) si Angela Merkel (Germania) si-au dat mana pentru accelerarea iesirii Marii Britanii din UE.
Premierul scotian, Nicola Sturgeon, a declarat ca Parlamentul scotian vrea sa impiedice Brexit-ul. Liderul acestui stat a declarat pentru BBC ca parlamentul scotian are parghiile necesare pentru anularea rezultatelor de la referendumul din 23 iunie. „Daca Parlamentul scotian analizeaza situatia pe baza a ceea ce este in interesul Scotiei, atunci, da, exista si optiunea de a nu vota ceea ce este impotriva intereselor noastre. (…)
Nu vreau sa fiu inteleasa gresit, imi pasa de restul Regatului Unit, de Anglia, de aceea sunt si atat de nemultumita de decizia la care s-a ajuns. Misiunea mea precum si misiunea Parlamentului scotian este sa judecam aceste lucruri in functie de interesul national”, a declarat Sturgeon.
De asemenea, liderul scotian a sustinut ca este constienta de ce ar insemna anularea referendumului pentru britanici: „Sunt constienta de cat de furiosi ar fi britanicii, insa nu putem accepta sa iesim din Uniunea Europeana fara vointa noastra”.
Rezultate BREXIT referendum MAREA BRITANIE – s-a votat iesirea din UE. VIZA pentru UK?
CE SE INTAMPLA CU NOI DUPA IESIREA MARII BRITANII DIN UE
Autoritatile de la Edinburgh au avertizat imediat dupa anuntarea rezultatelor de la Brexit ca se pune din nou discutia despre independenta teritoriului scotian si ca vor face tot posibilul pentru a proteja locul Scotiei in UE. De cealalta parte, Comisia Europeana a subliniat alaltaieri ca Scotia face parte din Marea Britanie si i se aplica prevederile constitutionale, iar Bruxelles-ul nu va face alte speculatii si nu doreste sa taraganeze procesul iesirii Marii Britanii din UE.
Sansele ca Scotia sa blocheze referendumul care a zguduit Europa sunt de 50-50. Acest lucru se poate intampla prin modificarea unei legi. De asemenea, parlamentul trebuie sa voteze referendumul si, avand in vedere ca majoritatea scotienilor au ales sa ramana in Europa, votul ar putea fi negativ.
Angela Merkel si Francois Hollande, precum si liderii de la Bruxelles, cer Marii Britanii sa accelereze procesul iesirii din UE pentru a nu crea blocaje si crize politice/ economice fara precedent. Conform legislatiei, Marea Britanie ar putea fi in afara UE in maxim 3 ani.
Bill Gates, reactie dupa Brexit
Fondatorul Microsoft, omul de afaceri Bill Gates, sustine ca iesirea Marii Britanii nu va incetini progresele facute pana acum in Europa si acest lucru nu trebuie sa se intample: „Globalizarea merge inainte, Brexit-ul nu va opri progresul”, a declarat acesta pentru cotidianul italian Corriere della Sera.
Acest articol a fost actualizat la: 2016-06-27T10:04:16+03:00 10:04
Acest site foloseste cookies.
Read More