Ce va face PNL după violențele de la protestul Diasporei. Ludovic Orban a făcut anunțul

13.08.2018
Ce va face PNL după violențele de la protestul Diasporei. Ludovic Orban a făcut anunțul

PNL va depune o plângere penală la Parchetul General împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, a prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, şi a altor actori politici şi guvernamentali care au fost implicaţi în “lanţul decizional care a dus la reprimarea brutală a manifestaţiilor” din Piaţa Victoriei, a anunţat, luni, preşedintele partidului, Ludovic Orban.

“Vineri, 10 august, Dragnea şi camarila sa au adus România cu 28 de ani în urmă, în vremea mineriadelor, în vremea reprimării brutale a manifestaţiilor paşnice.

Timp de 28 de ani, în România, nu au existat astfel de acţiuni de reprimare brutală a manifestaţiilor paşnice organizate de cetăţenii români.

Dragnea şi camarila sa au transformat instituţiile statului în arme politice de luptă împotriva cetăţenilor români. PNL va face toate demersurile posibile pentru identificarea şi pedepsirea vinovaţilor pentru aceste agresiuni fără precedent împotriva cetăţeanului român care au fost realizate sub comanda politică a partidului de guvernământ şi a reprezentanţilor partidelor de guvernământ în instituţiile statului.

Vom depune o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o sesizare penală care îi vizează în principal pe Carmen Dan, pe prefectul Capitalei şi pe alţi actori politici sau guvernamentali despre care vom avea informaţii până la momentul depunerii sesizării că au fost implicaţi în lanţul decizional care a dus la reprimarea brutală a manifestaţiilor“, a declarat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a precizat că argumentele pentru o astfel de sesizare sunt legate de faptul că ministrul de Interne “a coordonat” acţiunile de intervenţie din Piaţa Victoriei, iar prefectul Capitalei este responsabilă pentru “represiunea brutală”.

“Carmen Dan se ştie că a stat la Ministerul de Interne şi că a coordonat toate acţiunile de intervenţie. Cu siguranţă, Carmen Dan, ministru de Interne, sub comanda directă a lui Dragnea, pentru că ştie foarte clar că doamna Carmen Dan nici măcar directorul de cabinet nu şi-l angajează fără să îi ceară acordul lui Dragnea, se ştie foarte clar legătura între Dragnea şi Carmen Dan.

Carmen Dan a stat acolo şi a coordonat toate intervenţiile Jandarmeriei, deci este în mod clar implicată. Iar în ceea ce priveşte prefectul Capitalei, care este omul de casă al Gabrielei Firea, a fost consilier sau director de cabinet al Gabrielei Firea şi înainte a fost om de casă al soţului Gabrielei Firea, primarul Voluntariului,

Florentin Pandele, este, de asemenea, din punctul nostru de vedere, responsabilă pentru represiunea brutală şi pentru comiterea a cel puţin a abuzului în funcţie prin faptul că a semnat ordinul de reprimare, ordinul de dispersare a mulţimii în baza planului de intervenţie pe care l-a avut la dispoziţie”, a afirmat Orban.

Întrebat dacă PNL ia în calcul o plângere penală împotriva Gabrielei Firea, el a arătat că în măsura în care vor fi identificate informaţii.

Orban: Parchetul General ar trebui să se autosesizeze în cazul “instigatorilor”.

“Din păcate, ancheta de la Parchetul militar vizează doar persoanele care îmbracă haina militară, respectiv jandarmi.

Parchetul trebuie să se autosesizeze, iar dacă nu se autosesizează îl vom sesiza noi pentru acţiunea instigatorilor, a clanurilor interlope şi a ultraşilor din galerii care în mod clar au fost prezenţi acolo şi au provocat permanent incidente astfel încât să creeze aparenţa privitor la o mulţime paşnică că este violentă şi care să confere pretextul intervenţiei brutale al Jandarmeriei.

Trebuie identificaţi aceşti indivizi. Noi ştim că Jandarmeria are toate instrumentele – aparate de filmat, se fotografiază – cunosc cu precizie cine au fost aceşti indivizi violenţi care în mod clar şi premeditat au provocat permanent incidente.

De asemenea, s-a văzut în mod clar în toate filmările şi în toate relatările oamenilor, care au participat la miting de bună voie şi au fost paşnici, a fost semnalată prezenţa acestor grupuri şi, mai ales, a fost semnalat faptul că Jandarmeria, în loc să reacţioneze strict împotriva acestor grupuri de 3-5 oameni care permanent veneau şi provocau jandarmii şi se retrăgeau, au reacţionat împotriva mulţimii paşnice neefectuând aproape niciun fel de extragere asupra elementelor violente pe tot parcursul zilei”, a susţinut preşedintele PNL.

El a amintit că avocaţi ai PNL oferă începând de luni consultanţă juridică gratuită pentru cei care doresc să depună plângere la Parchet.