Paza buna scapa primejdia rea! Analizele anuale sunt extrem de importante, asa ca iata 4 dintre ele pe care orice femeie trebuie sa le faca!
Medicii recomanda ca aceste analize sa fie facute o data pe an, ca mijloc de preventie. Majoritatea bolilor depistate din timp au sanse mari de vindecare, asa ca de ce sa iti risti sanatatea? Iata care sunt analizele pe care o femeie trebuie sa le faca:
1. Densitometria osoasa
Aceasta investigatie masoara densitatea osoasa. Este importanta pentru orice femeie, caci sunt mai predispuse la osteoporoza, in special dupa ce intra la menopauza. Densitometria osoasa este NEDUREROASA si dureaza doar cateva minute. Se realizeaza dupa varsta de 50 de ani, o data pe an. Daca rezultatul arata ca scade densitatea osoasa, medicul va recomanda tratamentul potrivit pentru intarirea oaselor.
2. Mamografia
Se recomanda ca femeile sa isi controleze regulat sanii, singure, dupa varsta de 20 de ani. Prin palpare, poti descoperi din timp orice modificare apare la nivelul sanilor. Totusi, o data pe an este bine sa faci si o mamografie. Este o investigatie cu raze X, NEDUREROASA, care depisteaza eventualele tumori sau chisturi. Mamografia este recomandata anual pentru femei trecute de varsta de 40 de ani.
3. Testul Papanicolau
Acest test arata modificarile la nivelul colului uterin, prin examinarea secretiei vaginale. Este foarte important, pentru ca poate preveni cancerul de col inca din prima faza. Procedura este NEDUREROASA si poate indica orice tip de infectie sau anomalie. Este recomandat femeilor imediat dupa ce acestea devin active sexual.
4. Ecografia pelviana
Ecografia arata conturul si integritatea cavitatii uterine, dimensiunile si aspectul ovarelor. Este important pentru ca poate depista eventualele chisturi sau probleme ce pot duce la infertilitate. Este recomandata o data sau de doua ori pe an, pentru femeile trecute de 35 de ani.
5 mituri despre cancerul la sân:
1. Mamografia este singura modalitate de control. Total fals, căci de fapt sunt mai multe moduri prin care medicii pot localiza cancerul mamar. De exemplu, aparatele speciale cu ultrasunete, mamografiile digitale ori termografiile sunt doar câteva dintre procedurile prin care specialiştii te pot consulta.
2. Poţi lua pastile pentru a preveni cancerul la sân. În prezent sunt doar două medicamente, tamoxifen şi raloxifen, care sunt folosite destul de rar în prevenţia cancerului mamar, asta pentru că riscul efectelor secundare este foarte ridicat. Drept urmare, singura metodă de prevenire este atenţia şi grija faţă de corpul tău.
3. Problemele cu greutatea cresc şansele de cancer mamar. Într-adevăr, o serie de studii în domeniu a arătat că doamnele care au trecut de menopauză şi au ceva kilograme în plus sunt mai predispuse să facă o formă de cancer la sân decât restul femeilor.
4. Sutienul cu balene duce la apariţia cancerului. Înainte se spunea că acest tip de sutien poate cauza cancerul la sân din cauza faptului că balena presează sistemul limfatic. Doar un mit urban, lipsit de adevăr, spun specialiştii în domeniu, care spun că sutientul nu este deloc responsabil de apariţia celulelor dăunătoare.
5. Mamografiile periodice te expun la radiaţii dăunătoare. Într-adevăr, eşti expusă unor radiaţii atunci când îţi faci o mamografie, însă acestea nu te afectează atât de tare, iar beneficiile descoperirii la timp a cancerului merită să-ţi faci toate analizele.