Categorii Știri

Cernavodă: Reactorul 1 repornit după o lună

După o lună  de lucrări de mentenanță, unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă a fost repornită luni dimineaţă, se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, remis AGERPRES.

Sincronizarea la sistemul energetic naţional s-a realizat la ora 5:02. Potrivit site-ului Transelectrica, la ora 10:15, energia nucleară acoperea 15% din producţia naţională, la o putere de 968 de MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură, la puterea nominală de 700 de MW fiecare, aproape 20% din electricitatea ţării.

Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată începând cu data de 2 mai, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

„În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.500 de activităţi din următoarele programe: programul de mentenanţă preventivă şi corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerinţelor Comisiei

Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente”, mai spun reprezentanţii Nuclearelectrica.

Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă.

Citește și: Imagini de INFARCT! S-a urcat cu bicicleta pe podul de la Cernavodă! Cum s-a terminat totul!

Unitatea 1, închisă 48 de ore, iar al doilea reactor s-a defectat și el

Nuclearelectrica a anunțat astăzi că puterea Unității 2 a centralei de la Cernavodă va fi redusă cu 55% după ce azi dimineață a informat că a oprit Unitatea 1 din cauza unei defecțiuni.

„Reducerea de putere a Unităţii 2 CNE Cernavodă este cauzată de necesitatea înlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei.

Reducerea de putere până la 55% este necesară în vederea opririi echipamentului pentru reparaţii”, a anunţat compania, printr-un comunicat citat de NEWS.RO.

„Unitatea 2 CNE Cernavoda va reatinge puterea nominală după efectuarea lucrărilor de remediere şi înlocuirea echipamentului, durata preconizată a reducerii de putere fiind de circa 16 ore până la atingerea puterii nominale”, spun oficialii SNN (Sistemul Energetic Național, la care va fi conectată Unitatea 2 CNE).

Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost oprită controlat în dimineaţa zilei de 25 martie 2018, ora 09:20.

Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinată de apariţia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar acţionarea în conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate”, se arată într-un alt comunicat.

„Estimăm că oprirea va avea o durată de aproximativ 48 de ore. Lucrările de remediere nu vor avea niciun impact advers asupra personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, acestea realizându-se în conformitate cu procedurile specifice ale centralei”, se arată în comunicat.

Nuclearelectrica a raportat pentru anul trecut un profit net de 303 milioane lei, mai mare cu 172% faţă de anul anterior.

Veniturile din exploatare au urcat cu 15% anul trecut, la 1,93 miliarde lei. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Share
Scris de
Apetrii Tora

Acest site foloseste cookies.

Read More