Connect with us
China inaugurează cel mai mare radiotelescop din lume. VIDEO

Știri

China inaugurează cel mai mare radiotelescop din lume. VIDEO

China uimeşte lumea şi lansează cel mai mare radiotelescop din lume. Radiotelescopul FAST (telescop cu deschidere sferică de 500 de metri). La ceremonie asistă sute de astronomi din întreaga lume şi pasionaţi ai domeniului.

Radiotelescopul a fost construit în provincia chineză Guizhou. Radiotelescopul este format din 4.450 de panouri care au sarcina de a primi semnale radio provenite din spaţiu.

Construcţia gigantică a fost finalizată în luna iulie a acestui an, însă telescopul este operabil abia de azi. Costul construirii acestuia s-a ridicat la 100 de milioane de dolari şi este mai mare decât Observatorul Arecibo din Puerto Rico (300 de metri).

Radiotelescopul este un instrument astronomic important. Acesta e prevăzut cu antene speciale, metalice, şi are rolul de a recepţiona undele radio din cosmos şi frecvenţele cuprinse, de la câţiva herzi la 3 GHz.

China a pornit vanatoarea extraterestrilor cu o super tehnologie I Video

Galceava inteleptilor: o scrisoare catre extraterestrii

Astfel de radiotelescoape ne pot oferi informaţii despre viaţa extraterestră, dar şi despre modificările structurale ale prafului stelar ori sunetul pe care îl produc anumite fenomene (dezintegrarea unei stele, viteza cu care se mişcă un asteroid etc).

Undele radio din Calea Lactee au fost descoperite în anul 1932 de către fizicianul american Karl Guthe Jansky. Această descoperire a dus la dezvoltarea radioastronomiei. În cinstea fizicianului, a fost denumită unitatea de măsură pentru densitatea spectrală a fluxului de radiaţie folosită în radioastronomie, unitatea Jansky.

Primul radiotelescop din lume a fost construit de americanul Grote Reber, în anul 1937. Asteroidul 6886 a fost botezat după numele său, Grote. Germania este prima ţară din Europa în care s-a construit un radiotelescop, în anul 1956. A fost primul radiotelescop mobil din istoria cercetării spaţiale, cu un diametru al antenei de 25 de metri.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top