Connect with us
Ciclonul Halina lovește România. Vremea se schimbă radical

Știri

Ciclonul Halina lovește România. Vremea se schimbă radical

După câteva săptămâni foarte umede, cu multe ploi și furtuni, trecând de la o extremă la alta, ajungând dintr-o secetă cumplită în multe zone ale ţării, la cele mai serioase inundaţii din ultimii ani.

Iată că semnalul specialiştilor asupra fenomenelor severe s-a adeverit: trecem de la o extremă la alta în câteva zile.

Săptămâna ce tocmai a debutat va continua şirul – parcă nesfârşit – al perioadei instabile, cu precădere în jumătatea nordică a ţării, în zonele deluroase şi montane.

Ca urmare a retrogradării ciclonului Halina în bazinul nordic al Mării Negre, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta local mai ales în Transilvania, Moldova, Crişana, Maramureş, dar şi în zonele de deal şi de munte, pe fondul unei circulaţii atmosferice predominante dinspre nord-nord-vest.

Vremea: Ploi și vijelii în mai multe zone din țară

Temporar se vor semnala averse, descărcări electrice, posibil scurte intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 15…30 mm și izolat 40…60 mm. Astfel de manifestări nu sunt excluse nici din restul regiunilor, însă se vor semnala la o scară mai mică.

Temperaturile la nivelul întregii ţări se vor situa în apropierea normei climatologice, cu valori uşor mai scăzute în jumătatea de nord a ţării. Maximele termice se vor încadra, în general, între 20…21°C şi 29…31°C.

Spre finele săptămânii, odată cu retragerea ariei depresionare, circulaţia atmosferică se va reorienta şi se va realiza, cu predominanță, dinspre sud-vest.

Astfel, sub advecția de aer cu caracteristici tropicale dinspre nordul Africii, regimul termic va cunoaşte o creştere semnificativă, urmând ca maximele să caracterizeze nişte zile de vară autentică, cu valori cuprinse, în general, între 25-26°C şi 33-35°C.

Totodată, chiar dacă presiunea atmosferică va fi în creştere uşoară, potenţialul convectiv va fi unul ridicat, urmând ca în orele dupa-amiezelor şi al serilor, local, să se dezvolte furtuni puternice, cu grindină de medii dimensiuni şi vijelii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top