Hillary Clinton, candidata democrată la alegerile SUA, conduce detașat sondajele de opinie, însă, deși este favorita americanilor, ea nu este departe de scandaluri. De fapt, familia Clinton nu este străină de atenția din partea mass-mediei și desigur nu este străină de scandaluri.
Vă reamintim că pe Huff.ro puteți vedea live stream și live video ce se întâmplă la urne în SUA, exit-poll-uri, sondaje și rezultatul alegerilor din SUA.
Hillary Clinton, născută Hillary Diane Rodham la 26 octombrie 1947, în Chicago, a fost din 2009-2013 Secretar de Stat în administația Barack Obama, a fost senator de New York în Senatul Statelor Unite ale Americii din partea Partidului Democrat din 2001 până în 2009. Hillary Clinton este de profesie avocat.
Hillary Clinton este căsătorită cu Bill Clinton, cel de-al patruzeci și doilea președinte al Statelor Unite ale Americii (între anii 1993 și 2001).
În timpul mandatului său ca președinte, Bill Clinton și soția sa au fost implicați în mai multe „afaceri” controversate. Cu toate acestea, cu lumina reflectoarelor acum pe Hillary, fosta Prima Doamnă pare urmărită de tranzacțiile scandaloase din trecut, care au ieșit la lumină în prezent. Să fie doar un talent de-al lui Hillary de a se afla la locul nepotrivit în momentul nepotrivit? Având în vedere aceste scandaluri, Hillary Clinton este potrivită pentru funcția de președinte? Vă prezentăm în continuare o serie de scandaluri în care a fost și este implicată Hillary Clinton.
Vince Foster, un prieten din copilărie al lui Bill Clinton, care a lucrat îndeaproape cu Hillary în anii ’70, a fost consilier prezidențial.
În 1993, consilierul prezidenţial Vince Foster a fost descoperit decedat în parcul Fort Marcy din apropiere de Washington D.C. Autorităţile americane au concluzionat că acesta s-a sinucis, însă moartea consilierului prezidenţial a născut multe teorii ale conspiraţiei legate de rolul jucat de familia Clinton în muşamalizarea morţii lui Foster.
Presa a scris că înainte cu o săptămână de moartea lui Foster, Hillary Clinton l-a ridiculizat într-o întâlnire la Casa Albă.
O altă serie de speculații arată cu degetul spre familia Clinton și asta pentru că Foster ar fi știut prea multe despre operațiunile familiei Clinton.
Moartea consilierului a fost investigată inclusiv de Kenneth Starr de la Whitewater. Acesta a concluzionat după o anchetă de trei ani că Vince Foster s-a sinucis, respingând teoriile prezentate de organizaţiile conservatoare, care nu au încetat să acuze o muşamalizare orchestrată de familia Clinton.
La doar câteva luni după ce Bill Clinton s-a instalat în Casa Albă a urmat scandalul Travelgate. În primăvara anului 1993, şapte angajaţi au fost concediaţi din cadrul Biroului de Călătorii al Case Albe. Această acțiune a fost una ciudată, pentru că de obicei indiferent de schimbările de la Casa Albă, angajații își păstrează funcțiile.
Administraţia Clinton a susţinut iniţial că cei şapte angajaţi au fost concediaţi ca urmare a unor nereguli financiare descoperite în operaţiunile Biroului de Călătorii în urma unei anchete FBI. Totuşi, opozanţii au relatat că acele concedieri au avut loc pentru a permite prietenilor familiei prezidenţiale să preia controlul asupra Biroului de Călătorii.
Hillary Clinton este criticată pentru un presupus rol central în concedierea celor şapte angajaţi ai Biroului de Călătorii. De asemenea, democrata a fost acuzată de mărturie mincinoasă cu privire la rolul jucat în Travelgate.
În timpul mandatului său în calitate de secretar de stat, Hillary a trimis email-uri prin intermediul unui server privat din reședința sa, din New York. Acest lucru este împotriva protocolului din cauza mai multor motive de securitate. Atunci când Departamentul de Stat a încheiat investigația, directorul FBI, James Comey a confirmat faptul că Hillary a trimis mai multe e-mailuri „clasificate” și „top secret” de la serverul său privat, care poate sau nu au fost interceptate de hackeri străini.
Jurnaliştii New York Times au scris în februarie 2015 că prezidenţiabila democrată a predat peste 300 de e-mailuri Comisiei din Camera Reprezentanţilor, care ancheta atacul islamiştilor de la Benghazi.
Însă, opinia publică americană nu a avut informaţii despre utilizarea unui server privat de e-mail de către fosta şefă a diplomaţiei până la publicarea în martie 2015 a unui articol în NY Times. Hillary Clinton a insistat că a acţionat mereu în limitele legii şi a cerut autorităţilor guvernamentale să publice toate e-mailurile. Departamentul de Stat a anunţat că va avea nevoie de mai multe luni pentru a analiza e-mailurile şi a cenzura informaţiile confidenţiale şi datele personale.
Se pare că 30.000 de e-mailuri considerate personale nu au fost niciodată predate. Hillary Clinton s-a apărat şi a susţinut că e-mailurile conţin informaţii despre planificarea nunţii fiicei sale şi despre programul ei de yoga sau vacanţele de familie.
Pe 28 octombrie, agenţii federali au anunţat redeschiderea anchetei, după descoperirea unor e-mailuri pe dispozitivele electronice ale colaboratoarei Huma Abedin. Descoperirea e-mailurilor trimise de democrată a avut loc în cadrul unei anchete care-l viza pe soţul lui Abedin, politicianul Anthony Weiner, anchetat pentru trimiterea unor mesaje cu conţinut sexual unei adolescente de doar 15 ani.
Toată lumea își amintește de relația dintre Bill Clinton și Monica Lewinsky. Atunci când s-a confruntat cu aceste acuzații, Hillary a negat complet totul, și-a apărat soțul și chiar a depus o mărturie la dosar spunând că totul a fost o „vastă conspirație de dreapta.”
Deși a negat că soțul ei îi este infidel, presa scria în anii ’90 că democrata a angajat un detectiv particular din bugetul campaniei electorale a soţului său, care avea drept scop distrugerea reputaţiei lui Gennifer Flowers. Aceasta a susţinut public că a avut o relaţie extramaritală de peste 12 ani cu Bill Clinton. În schimb, fostul secretar de stat a cerut expres ”contestarea credibilităţii şi caracterului, până ce aceasta va fi complet distrusă”.
Hillary Clinton a stat alături de soţul ei după scandalul legat de tânăra stagiară Monica Lewinsky, care a lăsat o pată neagră peste cele două mandate prezidenţiale ale lui Bill Clinton. Democrata a susţinut, la doar câteva săptămânăni după pornirea scandalului, că mariajul ei este mai puternic.
Fundația Clinton a fost creată de Bill Clinton după ce a părăsit Casa Albă, în 1997. Fundația a fost menită să fie o operațiune non-profit și avea drept scop rezolvarea unor probleme cum ar fi încălzirea globală și schimbările climatice.
Presa americană a relatat că peste jumătate dintre persoanele care au participat la o întâlnire cu Hillary Clinton în timpul mandatului acesteia de secretar de stat au donat sume importante de bani în conturile Clinton Foundation. În acest sens, donaţiile către organizaţia caritabilă au avut un impact asupra deciziei politice a fostului secretar de stat de a purta discuţii cu personalităţi importante din Qatar, Arabia Saudită, Kuweit şi alte state din Orientul Mijlociu.
Potrivit AP, dintre cei 154 de oameni care s-au întâlnit personal cu fostul secretar de stat, 85 de persoane au donat împreună peste 156 de milioane de dolari către Clinton Foundation. De asemenea, jumătate dintre aceştia au donat peste 100.000 de dolari, iar 20 de persoane au donat fiecare peste 1 milion de dolari în conturile organizaţiei caritabile.
De asemenea, o altă controversă este legată de primirea unor donaţii masive din state cunoscute pentru încălcarea drepturilor omului, deşi prezidenţiabila democrată susţine drepturile femeilor.
Citește și: Cine este Donald Trump- povestea candidatului la alegerile SUA
Citește și: Alegeri SUA: Cum va decurge ziua alegerilor și când vom afla rezultatele
Wall Street Journal a scris încă din februarie 2015 că donaţii importante au ajuns în conturile Clinton Foundation din partea unor state precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Oman, Australia, Germania şi Canada. Ceea ce au în comun aceste state este interesul în construirea conductei de petrol Keystone XL dintre Canada şi Statele Unite.
Totuşi, Hillary Clinton a promis că nu va mai primi donaţii din partea unor alte state sau organizaţii guvernamentale dacă va câştiga cursa pentru Casa Albă.
Acest articol a fost actualizat la: 9 noiembrie 2016 2:59