Cine este românul cu cea mai mare pensie. Ce sumă imensă primește

Ultimul update: marți 8 ianuarie 2019 14:34 Data publicării: marți 8 ianuarie 2019 18:00
Autor , în Știri

Fostul procuror șef Gheorghe Bălășoiu este românul cu cea mai mare pensie. De asemenea, pensia  lui Bălășoiu este cea mai mare din Europa, la categoria cetățenilor care nu au deținut demnități în stat.

Potrivit datelor publice oferite de Casa Nationala de Pensii, fostul procuror sef Gheorghe Balasoiu incaseaza lunar o pensie neta de 51.334 lei, echivalentul a aproximativ 11.000 de euro, informează romaniatv.net.

Înainte de măririle acordate de stat in luna iunie, Gheorghe Bălășoiu încasa lunar 34.700 lei net; el a beneficiat astfel de o mărire de 16.634 lei.

Din totalul de 56.816 lei – pensia bruta -, 3.609 lei provin din contributia obligatorie pentru pensie pe care a achitat-o fostul magistrat de-a lungul carierei sale, adica din Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat.

Gheorghe Bălăşoiu s-a pensionat în 2005, pe vremea când calculul pensiei de serviciu se făcea potrivit unui algoritm simplu: 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării, scrie jurnaluldearges.ro.

El cumula salariul de comandant de penitenciar cu cel de procuror.

Aşa a ajuns fostul director de la Penitenciarul Colibaşi să aibă atunci o pensie de peste 30.000 de lei.

Reglementări ulterioare ale modului de calcul al pensiei de serviciu, precum şi măriri aplicate au condus la o pensie de 40.963 de lei brut, adică peste 34.000 lei în mână sau 7.500 de euro, pe care acesta o primea anul trecut, înainte de măriri.

Pensia lui Gheorghe Bălășoiu, comparativă cu cea a foștilor președinți din Europa

Ca reper, pensia medie din Germania este putin peste 1.200 euro. Anul 2018 a adus un impozit pentru 54.000 de pensionari germani din cauza creșterii valorii pensiei anuale cu peste 9.000 euro/persoană.

În alte țări din Europa, pensii mai mari decât Gheorghe Bălășoiu au numai foștii președinți de state, care, la fel ca la noi, cumulează pensia pentru calitatea de fost șef de stat cu pensia corespunzătoare activității din sectorul public pe care a prestat-o anterior preluării mandatului de președinte.

Citește și: Un nou tip de pensie. Cine poate beneficia de pensia ocupațională suplimentară

Loading...
Sursa: Huff.ro
Comentarii
 1. Dumitru Ciobanu , 8 ianuarie 2019 la 18:17

  Totuși are pensia ce mai mare,o fi pe drept ,dar ce face acest om cu atîta bănet,?

 2. Dan T , 10 ianuarie 2019 la 13:29

  Nemernicia statului roman: legi speciale se dadeau si pe vremea lui Ceausescu, pentru un timp limitat, apuca cine trebuia plus niste norocosi.
  Acest individ Gheorghe Bălăşoiu a beneficiat de castiguri nemeritate: acumulari de salarii, pensie calculata pe alte baze decat contributia – pe vremea cand liberalul Tariceanu era primministru dar, dupa cum se vede, avea aceleeasi decizii ca si acum, in cadrul coalitiei borfasilor.

 3. Aneta , 12 iunie 2019 la 4:27

  Am nascut și crescut 8 copii am muncit în 3 schimburi nu mi s a acordat nici spor de noapte nu mi s a luat în calcul nici un an de creștere a copiilor. Este corect?.