Connect with us
Cine sunt candidații care vor să devină noul procuror-șef al DNA

Știri

Cine sunt candidații care vor să devină noul procuror-șef al DNA

S-au înscris șase candidați la șefia DNA, a anunțat vineri, ministrul Justiției, Tudorel Toader.

În jurul orelor 14.00, fuseseră patru candidați înscriși. În cele din urmă numărul acestora a mai crescut, iar acum avem șase candidați înscriși

„În acest moment, sunt 4 candidaţi pentru funcţia de procuror-şef DNA şi 14 candidaţi pentru funcţia de judecător la TUE!
La orele 16,30, pe pagina MJ, vom afişa listele de candidaţi pentru cele două funcţii!”, a scris Tudorel Toader, aflat într-o vizită în Estonia.

Cei șase candidaţi sunt: Gabriela Scutea, fost procuror general adjunct al României, Andrei Bodean, procuror la DNA Constanţa, Paula Tănase, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi procurorul militar Nicolae Lupulescu. Adina Florea – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Sorin Armeanu – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Ministerul Justiţiei a demarat o nouă selecţie pentru propunerea de numire în funcţia vacantă de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Noua procedură se desfăşoară până pe 6 septembrie.

Candidaţii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până vineri inclusiv.

Funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Paula Tănase și Nicolae Lupulescu își depuseseră candidaturile înaintea zilei de vineri. Andrei Bodean și Gabriela Scutea și-au depus candidaturile astăzi.

Cine este Gabriela Scutea

Gabriela Scutea, fostul adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul General, s-a înscris în cursa pentru şefia DNA.

Scutea a fost numită procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă ÎCCJ în 2007, la propunerea ministrului Justiției de atunci, Monica Macovei, notează digi24.ro.

În ianuarie 2016 a fost numită secretar de stat la Ministerul Justiției.

Potrivit CV-ului Gabrielei Scutea, ea a fost, între noiembrie 2006 – mai 2013, adjunct al Procurorului General, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit.

Apoi, între mai – august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, respectiv Tiberiu Niţu. În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind OUG 13, Gabriela Scutea deţinea funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Ea şi-a început activitatea în 1995 ca procuror stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov şi apoi Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea.

Cine este Andrei Bodean

Andrei Bodean are 38 de ani și a intrat în magistratură în anul 2008, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Bodean a devenit cunoscut pe plan local în 2011, datorită crimelor de răsunet pe care le-a anchetat pe vremea când era criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. A devenit procuror la DNA Constanța în luna ianuarie 2013.

La scurt timp, Andrei Bodean a început urmărirea penală a lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, în cazul Centrului Militar Zonal, speța în care Nicușor Constantinescu ispășește astăzi o condamnare de 5 ani.

Bodean l-a mai trimis în judecată și pe fostul primar al Constanței Radu Mazăre, speță în care acesta a fost condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate cu executare.

Citește și: Cine este Paula Tănase, prima candidată la funcția de procuror-șef al DNA

Citește și: Cine este Nicolae Lupulescu, noul candidat pentru funcția de șef al DNA

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top