Știri

Cine sunt candidații pentru funcția de procuror-șef al DNA – Update

Florentina Mirică, Marius Iacob, Cristian Lazăr și Elena Grecu sunt candidații la funcția de procuror-șef al DNA. Luni a fost ultima zi de depunere a candidaturilor pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție.

Primul procuror care și-a depus candidatura, în ultima zi de înscriere la concursul pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție, este Florentina Mirică.

Venită în DNA în 2010 de la parchetul de pe lângă Tribunalul București, la șase luni după ce a promovat de la parchetul de pe lângă judecătoria Buftea, Mirică trece drept un procuror apropiat de Laura Codruța Kovesi.

A plecat de la parchetul Buftea după ce l-a denunțat pe fostul său șef, Nelu Carpen.

Acesta a fost condamnat definitiv în 2014 de instanţa supremă la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

În noiembrie 2014, secția de procurori a CSM o numește în funcţia de procuror şef al Serviciului de combatere a corupţiei în justiţie, structură în cadrul DNA, pentru o perioadă de 3 ani.

În noiembrie 2017, Kovesi a numit-o din nou pe această funcție. A anchetat mai multe dosare de magistrați acuzați de corupție.

Florentina Mirică a instrumentat dosare controversate, între care cel al fostului ministru de interne, Gabriel Oprea, Petre Tobă și dosarul judecătoarei Gabriela Bârsan, soldat cu achitare.

În dosarul DIPI, a fost cercetată disciplinar pentru că ar fi dezvăluit informații clasificate, dar a fost declarată nevinovată de CSM.

Tot Mirică investighează  dosarul decontărilor fictive de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), scrie g4media.ro.

Cine este Marius Iacob

Fostul prim procuror-șef adjunct al Parchetului General, Marius Iacob, a devenit procuror-şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în iulie 2013, fiind propus de ministrul justiției de la acea dată, Robert Cazanciuc.

Marius Iacob și-a început cariera în 1994, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 București.

Printre dosarele pe care le-a instrumentat se numără dosarul Maternității Giulești, unde trei bebeluși au murit într-un incendiu, dosar finalizat cu mai multe condamnări definitive. Tot el a coordonat ancheta DNA în cazul Colectiv.

Dosarele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu au fost și ele instrumentate de Marius Iacob, la fel celebrul caz al Elodiei Ghinescu, avocata dispărută fără urmă.

Marius Iacob a fost, alături de Laura Codruța Kovesi, în atenția Inspecției Judiciare în cazul legat de suspendarea procurorului anticorupție Mihaiela Iorga.

Cine este Cristian Lazăr

Cristian Lazăr este procuror la Parchetul General, fiind singurul înscris în cursa pentru șefia DNA care nu face parte din această instituție

Cristian Lazăr este procurorul care a anchetat Dosarul ‘Caselor lui Klaus Iohannis’, dar și Dosarul ‘Închisorilor CIA pe teritoriul României’.

Tot el este cel care, în 2015, a dispus neînceperea urmăririi penale pe numele fostului premier Victor Ponta, ca urmare a acuzațiilor de plagiat.

Cine este Elena Grecu

Elena Grecu este cel de-al patrulea candidat înscris în cursa pentru șefia DNA. Numele ei fusese vehiculat, pe surse, încă de ieri, la Antena 3.

Camelia Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța din 2009 până în 2016 după care a schimbat magistratura dobrogeană pe Structura centrală a Direcției Naționale Anticorupție, unde a fost șef de serviciu.

Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 09 – 30.07.2018, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Participanţii vor susține, în perioada 25-27 iulie, un interviu cu ministrul Tudorel Toader. Rezultatul final se va afişa în data de 30 iulie.

Ministrul Justiției îi va înainte apoi propunerea de nou șef al DNA președintelui, care poate refuza motivat o singură dată propunerea, după ce PSD, ALDE și UDMR au modificat legea privind statutul magistraților în sensul limitării la un singur refuz.

Citește și: Cine este Anca Jurma, procurorul-șef interimar al DNA

Citește și: Iohannis despre Legile Justiţiei: Legiferarea este proastă, rezultatul îngrijorător

Acest articol a fost actualizat la: 2018-07-23T16:54:45+03:00 16:54

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More