Clujul, primul oraș monitorizat cu drone

09.04.2020
Clujul, primul oraș monitorizat cu drone

Prefectura județului Cluj a anunțat astăzi că locuitorii vor fi supravegheați de autorități și cu ajutorul dronelor. Astfel, situația va fi mai bine ținută sub control. Dronele vor survola zonele aglomerate ale orașului, pentru a verifica dacă oamenii respectă măsurile de izolare.

Clujul, primul oraș monitorizat cu drone. Plan pentru împiedicarea răspândirii COVID-19

Autoritățile susțin că supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul dronelor reprezintă o soluție utilă. Astfel, acest plan are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare. În plus, și alte ilegalități vor fi combătute în acest fel. Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere, se transmit și mesajele audio de informare, care, în prezent, sunt difuzate din autospeciale poliției.

Conform sursei, se vor urmări, în principal, aspecte precum: verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu; obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane; prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii; astfel, măsurile au în vedere creșterea sentimentului de siguranță al cetățenilor din Cluj.

„Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite. Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”, menționează sursa citată.

La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic. De asemenea, sunt implicați și polițiști locali, jandarmi și personal MAPN. Aceștia vor fi sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol.

Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriana cu ajutorul aeronavelor fără pilot

Comunicat de presă, 09.04.2020✅ Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriana cu ajutorul aeronavelor fără pilot🔴 Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării măsurilor impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii COVID-19, Instituția Prefectului – Județul Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, anunță implementarea unui Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor). 🔴 Se vor urmări, în principal, următoarele aspecte: ➡️ Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;➡️ Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);➡️ Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;➡️ Prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.🔴 Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel. 🔴 Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției.🔴 Locațiile de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat. 🔴 La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite.🔴 Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

Publicată de Instituția Prefectului – Județul Cluj pe Joi, 9 aprilie 2020