Știri

CNAS, data in judecata dupa ce tratamentul pacientilor cu cancer a intarziat

Asociatia Daruieste Viata a dat in judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pe care o acuza ca pune in pericol vietile a mii de pacienti bolnavi de cancer, acestia fiind nevoiti sa astepte si trei luni ca sa primeasca un medicament prescris de medicul curant sau aprobarea pentru un PET/CT, care permite depistarea si urmarirea tumorilor canceroase.

Organizatia nonguvernamentala semnaleaza faptul ca CNAS foloseste proceduri birocratice, neperformante, cu termene neclare, toate acestea avand ca efect punerea in pericol a vietii bolnavului.

“Ori CNAS il considera pe medicul oncolog care prescrie, incompetent, ori au descoperit cercetatorii britanici cum poate fi stopat cancerul pentru trei luni, cu ajutorul procedurilor birocratice instituite de catre autoritatile din Romania. Ori CNAS comite o crima. In Romania, cancerul vine la pachet cu umilinta. Daruieste Viata solicita ca luptele marete ce se dau in corpuri atat de firave sa nu fie ingreunate de piedici birocratice, ci usurate de actiuni care conteaza”, a declarat presedintele organizatiei, Carmen Uscatu, conform news.ro.

Pe 7 aprilie 2016, asociatia a sesizat in scris Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu privire la procedura anevoioasa prin care un bolnav de cancer poate accesa tratamentul medicamentos in cadrul Programului National de Oncologie.

“Exista tratamente care, desi sunt prescrise de medic (cel ce are, teoretic, decizia suprema in ceea ce priveste conduita terapeutica), sunt supuse unui circuit birocratic indelungat de aprobare suplimentara de catre o Comisie de experti ai CNAS. Dupa stabilirea diagnosticului, medicul intocmeste dosarul pentru aprobarea medicamentului. Acesta este trimis apoi Casei locale de Asigurari de Sanatate de care apartine medicul prescriptor, iar medicul sef al acestei Case il transmite CNAS pentru a fi luat in discutie in cadrul Comisiei de experti.

Aceasta Comisie se intruneste o data pe luna, iar dosarele pacientilor trebuie trimise, prin posta, in primele zece zile calendaristice ale fiecarei luni, urmand a fi aprobate in luna urmatoare celei in care au fost discutate. Ne intrebam de ce aceste tratamente nu sunt lasate la decizia si responsabilitatea medicului curant si sunt supuse unor aprobari multiple si care dureaza aproape trei luni, avand consecinte dezastruoase asupra sanselor de supravietuire ale multor pacienti”, au aratat reprezentantii organizatiei nonguvernamentale in sesizarea transmisa CNAS.

Asociatia precizeaza ca a primit raspuns de la CNAS in 24 mai, in care se preciza ca Programul de oncologie este unul prioritar.

“Un exemplu sugestiv pentru cresterea numarului de bolnavi cu molecule ale caror dosare au fost aprobate in comisia de specialitate de la nivelul CNAS este cel al tratamentului cu Herceptin (Trastuzumabum) – tratament specific cancerului mamar. Mentionam ca in anul 2007 au fost introduse sase molecule noi in tratamentul bolnavilor cu cancer, iar in anul 2015 au fost incluse conditionat in Lista un numar de patru DCI-uri care se elibereaza in baza contractelor cost-volum incheiate de CNAS. In scopul asigurarii unei mai mari accesibilitati a copiilor la tratamentul cu medicamente oncologice s-a infiintat la nivelul CNAS Subcomisia de hematologie si oncologie pediatrica pentru analizarea si avizarea initierii si/sau continuarii tratamentelor. Aceasta subcomisie se intruneste la nevoie, ori de cate ori apare solicitarea in cazul unui copil”, a precizat CNAS.

In acest context, Asociatia Daruieste Viata a introdus, in 1 septembrie, actiune in contencios administrativ si a chemat in judecata CNAS, pentru a obtine drepturile pacientilor bolnavi de cancer si a incerca sa gaseasca solutia in instanta.

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More