Connect with us

Știri

Cod galben de ninsori abundente și viscol. Când începe urgia

Meteorologii au emis în urmă cu scurt timp o avertizare de tip cod galben de ninsori însemnate cantitativ şi intensificări ale vântului.

Zonele vizate sunt Carpaţii Orientali, nordul Moldovei, Maramureș și estul Transilvaniei.

Codul galben intră în vigoare astăzi, începând cu ora 18 şi este valabil până mâine, 9 februarie, ora 17.

„În intervalul menționat, în toate zonele de munte va ninge, iar în regiunile nord-estice, nordice şi centrale, treptat vor predomina ninsorile.

Codul galben este valabil până mâine seară

Local în Carpaţii Orientali, precum și în nordul Moldovei, Maramureș și în estul Transilvaniei, cantităţile de precipitaţii vor atinge 15…20 l/mp și se va depune strat nou de zăpadă.

Începând cu primele ore ale zilei de vineri (09 februarie), vântul se va intensifica în cea mai mare parte a Moldovei, cu viteze de 45…55 km/h, dar și pe crestele montane, unde temporar vor fi rafale de 65…70 km/h. 

Mai ales pe parcursul zilei de vineri (09 februarie) intensificări temporare ale vântului se vor semnala și în regiunile sudice, sud-estice și centrale, cu viteze în general de 50…55 km/h.”, anunţă ANM.

Citește și Schimbare dramatică a vremii! Anunţul făcut de ANM pentru următoarele zile

ANM anunță schimbarea dramatică a vremii în următoarele zile, când vor reveni ploile și ninsorile și se vor înregistra intensificări ale vântului.

Cum se va manifesta vremea şi ce temperaturi vom avea in următoarele zile.

Astfel, în intervalul 2 februarie, ora 22.00 – 3 februarie, ora 20.00, se vor înregistra intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ predominant sub formă de ploaie .

Potrivit ANM, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 februarie) și pe parcursul zilei de sâmbătă (3 februarie) aria ploilor se va extinde treptat cuprinzând majoritatea regiunilor, iar în jumătatea de vest a țării se vor cumula în medie 15…20 l/mp.

Ploi și vânt de vineri seară

În zona montană, la altitudini de sub 1800 m, vor predomina ploile și, în special în masivele vestice și nordice, se vor înregistra prin cumulare cantități de apă de 25…30 l/mp. Izolat vor fi condiții de polei.

Vântul va sufla tare la munte, mai ales pe creste, unde rafalele vor depăși 100 km/h și va avea intensificări temporare, cu viteze în general de 50…55 km/h, în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania și pe arii mai restrânse în restul țării.

Ninsori și viscol la munte

De asemenea, pentru intervalul 3 februarie, ora 20.00 – 4 februarie, ora 20.00, ANM anunță ninsori viscolite la munte, intensificări ale vântului, precipitații mixte în nord, nord-vest și centru.

Începând de sâmbătă seara (3 februarie), la munte treptat vor predomina ninsorile, care local vor deveni mai consistente, iar vântul va continua să aibă intensificări, viscolind și spulberând ninsoarea.

În nord, nord-vest și centru precipitațiile, în general slabe, vor fi și sub formă de lapoviță sau ninsoare. Local se va forma ghețuș sau polei.

Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul țării, cu precădere în sud și în est, cu rafale în general de 50…55 km/h.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top