Connect with us
Un nou semn de circulație pentru șoferi, noi reguli care te pot lăsa fară permis

Știri

Codul Rutier a fost modificat. Vești bune pentru șoferii indisciplinați

Codul rutier a fost modificat. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care şoferii pot solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului auto în condiţii mai lejere, schimbându-se astfel Codul Rutier.

Legea prevede eliminarea a două condiţii pe care trebuie să le îndeplinească şoferii cu permisul suspendat și care doresc să recapete mai rapid dreptul de a conduce o maşină.

În situația actuală, șoferii pot cere reducerea perioadei de suspendare a permisiului doar dacă nu au mai beneficiat de această măsură în ultimii trei ani sau dacă nu au mai avut permisul suspendat în ultimii doi ani.

Începând cu aplicarea noii prevederi, cele două mențiuni vor fi eliminate din lege. Astfel, şoferii trebuie acum să îndeplinească doar două condiţii cumulate pentru reducerea perioade de suspendare: să deţină permisul auto de peste un an şi să fie declaraţi admişi la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.

În noul Cod Rutier, perioada de suspendare se poate reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru următoarele fapte:

-nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

-nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;

-nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
-circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;

-conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;

De asemenea, dacă un conducător auto depăşeşte viteza legală cu 70 km/h şi este singura abatere de acest fel într-un singur an, poate solicita reducerea suspendării la 30 de zile.

Nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare cei care au fost implicaţi într-un accident auto şi s-au aflat sub influenţa alcoolului sau ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferată, precum şi cei care au cumulat 15 puncte de penalizare în ultimul an de la precedenta suspendare.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top