Comisia de la Veneția, raport devastator despre legile justiției și codurile penale. Decizia lui Klaus Iohannis

22.10.2018
Comisia de la Veneția, raport devastator despre legile justiției și codurile penale. Decizia lui Klaus Iohannis

Comisia de la Veneția critică modificările aduse codurilor penale și legilor justiției, într-un raport publicat luni. Președintele Klaus Iohannis a decis să convoace consultări la Cotroceni cu partidele parlamentare pe tema Justiției.

Modificările codurilor penale și ale legilor justiției au fost făcute în grabă, fără transparenţă şi fără să ţină cont de opinia sistemului judiciar, acuză specialiştii Comisiei de la Veneția, conform Digi 24.

Mai mult, au dus la divizarea societăţii şi la ciocniri între instituţiile statului, aşa că specialiştii fac apel la calm şi deschidere spre dialog.

Comisia de la Veneţia constată, printre altele că autorităţile române au continuat procedura de legiferare şi adoptare a modificărilor aduse legislaţiei din justiţie în ciuda apelurilor repetate ale instituţiilor europene (inclusiv GRECO) de a asigura o consultare largă.

Alte aspecte ignorate de coaliţia de guvernământ de la Bucureşti, aşa cum e reliefat în documentele finale date publicităţii azi, au fost solicitările de amânare a adoptării actelor normative rezultate până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia, ori acceptarea de către România a consultanţei de specialitatepe care o puteau oferi experţii forului european.

Comisia de la Veneția, despre Codul Penal și Codul Penal de Procedură Penală

Nu au fost analizate toate cele aproape 300 de amendamente din Codul Penal și Codul Penal de Procedură Penală.

Au fost analize doar amendamentele care au stârnit cele mai multe controverse și care au fost recomandate de specialiști atunci când experții care au redactat acest raport preliminar au fost în vizită la toate instituțiile din sistemul judiciar și au discutat la momentul respectiv și cu parlamentarii din comisia condusă de Florin Iordache.

Recomandarea principală – autorităţile din România să reevalueze modificarea codurilor, mai ales că ea este necesară, având în vedere numeroase decizii ale CCR încă netranspuse în legislaţie.

Una dintre reevaluări este referitorare la secretizare completă a datelor legate de anchetă, de asemenea e recomandată schimbare procedurilor care limitează modul în care pot fi folosite, în cadrul anchetei penale, filmări de pe camere de supraveghere.

Sunt criticate redefinirile propuse la infracțiuni de corupție precum luarea de mita, abuzul în serviciu și expertii atrag atentia că daca unele modificări ar intra în vigoare, practic ar pune România în situația în care și-ar încălca obligațiile pe care și le-a asumat atunci când a aderat la diverse tratate internaționale legate de combaterea corupției.

Despre Legile justiției

Despre legile justiției, experții spun, că deși au fost îmbunătăţite după criticile iniţiale şi după o serie de decizii ale CCR, nu este greu de observat pericolul ca, împreună, o serie de instrumente să pună presiune pe judecători şi procurori şi să submineze independenţa sistemului judiciar.

Recomandări: – modificarea Constituţiei şi a modului de numire a procurorilor şefi – implementarea de condiţii suplimentare pentru răspunderea magistraţilor – renunţarea la pensionarea anticipată – renunţarea la secţia specială pentru investigarea magistraţilor.

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări, după raportul Comisiei

laus Iohannis a trimis luni o scrisoare președinților partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației din domeniul justiției.

Consultările vor avea loc pe parcursul zilei de miercuri, 24 octombrie, cu începere de la ora 15:00:

  • Ora 15:00 – Partidul Social Democrat (PSD)
  • Ora 15:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
  • Ora 16:00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
  • Ora 16:30 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:30 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);
  • Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane, precizează Administrația Prezidențială.

Citește și: Augustin Lazăr, executat după modelul Kovesi. Toader ar putea cere revocarea în următoarele zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *