O primă expertiză în cazul prăbușirii porți de intrare de pe Calea Lugojului din Timișoara, care l-a ucis pe studentul Vlad Baici, în vârstă de 24 de ani.
Concluziile expertului tehnic Victor-Radu Marinov, care a afirmat că prăbușirea porții s-a produs ca efect cumulat al mai multor factori – problemele proiectul inițial legate de dimensionarea stâlpilor și fundației în raport cu direcția vântului, majorarea ariilor expuse la vânt în urma lucrărilor de reabilitare din 2015 și vântul extrem de puternic, care a ieșit din standardele de calcul.
Expertiza se încheie cu o notă în care se avertizează că poarta de intrare de pe Calea Aradului este realizată după același proiect.
Victor-Radu Marinov a explicat pentru pressalert.ro care este concluzia.
”Concluzia mea finală este că nu a fost o cauză una singură, determinantă, ci un cumul de cauze. A fost și faptul că din proiectare nu a fost soluția cea mai potrivită aleasă. În 2014 -2015 s-a majorat suprafața de expunere la vânt și a fost și un vânt mai puternic decât vântul normat, de calcul. Fiecare în parte s-au adăugat și cumulat și au dus la prăbușire. În ipoteza că toate ar fi fost corecte și numai unul ar fi fost, asta nu ar fi putut duce la prăbușire. Din această cauză am tras concluzia că a fost un cumul de cauze, o cascadă”.
Altfel spus, construcția nu s-ar fi prăbușit în condițiile în care lucrările de reabilitare realizate de către firma Stareto SRL s-ar fi făcut, în baza unei expertize care să stabilească ce trebuie revizuit la structura de rezistență și a unui proiect tehnic în care s-ar fi luat în calcul toate modificările care intervin după ce și partea superioară a porții de intrare a fost ”învelită”, fiind acoperite spațiile prin care vântul putea, inițial, să treacă.
Acest articol a fost actualizat la: 26 octombrie 2017 12:52