Connect with us
Consiliul Concurenţei a amendat cu 6,3 milioane euro 41 de distribuitori de uşi şi de centrale termice

Știri

Consiliul Concurenţei a amendat cu 6,3 milioane euro 41 de distribuitori de uşi şi de centrale termice

Consiliul Concurenţei a sancţionat 41 de companii de pe piaţa distribuţiei de uşi şi de pe piaţa distribuţiei centralelor termice şi boilerelor cu amenzi totale de 28,12 milioane lei (aproximativ 6,32 milioane euro), pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, a anunţat sâmbătă instituţia, scrie news.ro.

Dintre acestea, 26 companii au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

”Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiilor având ca obiect înţelegerile prin care au fost fixate preţurile pentru produsele Porta KMI România (uşi) şi Ariston Thermo Romania SRL (centrale termice)”, a anunţat autoritatea de concurenţă sâmbătă, la Sinaia.

Consiliul Concurenţei a constatat că între fiecare dintre cele două companii şi distribuitorii ei s-au încheiat contracte prin care stabileau preţurile de revânzare sau cotele de adaos comercial. În acest fel, s-a restrâns capacitatea distribuitorilor de a-şi stabili singuri preţul de revânzare şi s-a eliminat concurenţa prin preţ dintre aceştia.

Compania Porta KMI România SRL şi 24 distribuitori ai acesteia au fost sancţionaţi cu amendă totală de 15,06 milioane lei. Pe de altă parte, 11 companii au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate retailerilor Dedeman (9.154.167 lei) şi Arabesque SRL (3.553.898 lei), urmaţi de Porta KMI Romania SRL (481.004 lei), Casa Noastra SA (444.751 lei) şi Proges SRL (471.593 lei).

În urma celei de-a doua investigaţii, compania Ariston Thermo Romania SRL şi 15 distribuitori ai acesteia care activează pe piaţa distributiei centralelor termice si boilerelor au fost sancţionaţi cu 13,06 milioane lei (aproximativ 2,9 milioane euro), pentru fixarea preturilor de revânzare.

Din cele 16 companii sancţionate, 15 au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%. Cele mai mari amenzi au fost aplicate Dedeman SRL (9.508.331 lei), Ariston Thermo Romania SRL (1.798.424 lei) şi Marelvi Impex SRL (518.913 lei).

”Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare”, arată oficialii instituţiei.

Consiliul Concurenţei menţionează că încurajează companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă.

”Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor”, spun reprezentanţii Consiliul Concurenţei.

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Știri

To Top