Connect with us
Ponta: Băsescu este exact Victor Frankestein; dacă nu a citit romanul la timpul potrivit, acum se jeluieşte degeaba

Știri

Contestatia lui Victor Ponta la controlul judiciar, judecata pe 9 septembrie

Magistratii instantei supreme au stabilit, miercuri, sa judece pe 9 septembrie contestatia fata de masura controlului judiciar a fostului premier Victor Ponta, cercetat in dosarul finantarii vizitei lui Tony Blair in Romania.

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie şi Justitie au decis, miercuri, sa judece pe 9 septembrie contestatia depusa de fostul premier Victor Ponta fata de masura controlului judiciar, scrie news.ro.

Procurorii DNA au anuntat, marti, ca Victor Ponta este cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile intr-un nou dosar penal, fiind acuzat de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infractiunea de spalare de bani.

Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la un om de afaceri pentru a organiza vizita unei personalitati politice straine, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Ponta trebuie sa se prezinte la sediul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instantelor ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata organele judiciare cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Directia Generala de Politie Bucureşti – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere; sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului/judecatorului competent; sa nu se apropie de alte persoane mentionate in ordonanta şi sa nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale; sa nu faca declaratii in mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumenteaza cauza, la celelalte persoane cercetate in cauza, precum şi la martorii audiati in cauza.

In ordonanta de control judiciar dispusa de procurori se arata ca pentru desemnarea lui Sebastian Ghita drept candidat pe listele unui partid intr-un colegiu electoral ”in care formatiunea sa aiba certitudinea ca va obtine mandatul pentru care se candida, Victor Ponta, in calitatea sa de preşedinte al respectivului partid, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidati”.

”Confirmarea propunerii a fost facuta de Victor Ponta in scopul obtinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constand in plata sumei de 220.000 de euro, necesara organizarii unei vizite in Romania a unei personalitati politice straine. Se urmarea astfel ca, prin mediatizarea unor intalniri alaturi de personalitatea care beneficia de notorietate internationala, Victor Ponta sa caştige capital electoral, in conditiile in care, in cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau sa aiba loc alegeri locale şi parlamentare”, arata DNA.

Potrivit lui Sebastian Ghita, personalitatea politica de care vorbeşte DNA este fostul premier al Marii Britanii Tony Blair.

Suma de 220.000 de euro ar fi fost obtinuta prin persoane interpuse de la Sebastian Ghita, mai sustin procurorii.

Pentru a crea aparenta ca vizita fostului lider strain in Romania nu are loc la initiativa partidului, s-a stabilit ca intreaga activitate sa fie organizata prin intermediul unei organizatii nonprofit şi apolitice, ”care sa induca ideea in randul opiniei publice ca intalnirea persoanei publice straine cu Victor Ponta ar fi avut loc la initiativa celui dintai”, spun anchetatorii.

”In acest scop, Victor Ponta, impreuna cu Sebastian Ghita, i-au solicitat reprezentantului organizatiei nonprofit sa gaseasca o modalitate prin care politicianul strain sa fie chemat in Romania fara sa fie cunoscut faptul ca aceasta avea loc la initiativa lui Victor Ponta, iar plata ocazionata de organizarea acestui eveniment sa fie suportata de Sebastian Aurelian Ghita prin intermediul unei societati comerciale controlate prin persoane interpose”, precizeaza procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, in acest sens, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 220.000 de euro, Victor Ponta a acceptat, de coniventa cu Sebastian Ghita, incheierea succesiva a doua contracte.

”Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constand in plata sumei de 220.000 euro necesara obtinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formatiunea politica reprezentata de catre acesta, conform intelegerii avute, Ghita Sebastian Aurelian a fost confirmat, de catre preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, in cadrul unui colegiu electoral din judetul Prahova”, mai spun procurorii DNA.

Confirmarea listei cu propunerile cu candidaturile pentru ocuparea functiei de deputat sau senator, inaintate de organizatiile judetene sau de sector ale partidului, intrau in atributiile lui Victor Ponta. De altfel, in urma alegerilor, Sebastian Ghita a devenit deputat.

DNA arata ca, in ultima perioada, in politica romaneasca ”a aparut o practica potrivit careia oamenii potent financiar pot accede cu uşurinta in functii de demnitate publica alese, fiind promovati de conducerile partidelor politice cu scopul direct şi nemijlocit de a asigura finantarea ilegala a partidelor in campaniile electorale”.

”In acest context, in conditiile in care legea partidelor politice şi legile electorale care s-au succedat stabilesc in mod expres modul de finantare a partidelor şi a campaniilor electorale, acest mecanism fraudulos este de natura a aduce grave prejudicii democratiei care presupune ab initio ca persoanele care acced in functii de demnitate publica sa fie alese de catre popor potrivit principiului reprezentativitatii pe criterii de competenta profesionala şi probitate. Practic orice plata facuta in aceste conditii constituie un folos necuvenit atata timp cat accederea pe listele de candidati intr-un colegiu care sa asigure obtinerea mandatului este conditionata de efectuarea acesteia”, precizeaza DNA.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Știri

To Top