Știri

Corpul de Control: Spitalele din București nu au fost verificate pentru infecții nosocomiale înainte de tragedia din Colectiv

Corpul de control al premierului a finalizat raportul în privința controalelor făcute în spitalele unde au fost internate victimele incendiului din clubul Colectiv.

În perioada martie – septembrie 2016, corpul de control al premierului a făcut un control la spitalele în care au fost internate victimele din Colectiv și la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Astfel s-a constatat că, anterior incendiului din club, DSPMB nu a prelevat probe pentru control microbiologic pentru a evidenţia infecţiile nosocomiale de la niciuna din cele 50 de unităţi sanitare. Asta în condițiile în care au fost semnalate deficienţe în majoritatea spitalelor privind condiţiile igienicosanitare, sterilizarea şi normele de curăţenie/dezinfecţie.

“În ceea ce privește inspecțiile efectuate de către DSPMB în unitățile sanitare cu paturi și UPU/CPU, anterior și ulterior incendiului de la clubul Colectiv, a rezultat că această instituție a acționat în mod diferit, în sensul că anterior acestui eveniment DSMPB nu a prelevat probe pentru control microbiologic (teste sanitație, probe apă potabilă, probe alimente), în vederea evidențierii infecțiilor nosocomiale, de la niciuna din cele 50 de unități sanitare cu paturi verificate, deși au fost semnalate deficiențe în majoritatea spitalelor privind condițiile igienico-sanitare, sterilizarea și normele de curățenie/dezinfecție.

De asemenea, anterior incendiului de la clubul Colectiv, DSPMB nu a efectuat o evaluare/supraveghere a situației infecțiilor nosocomiale în cadrul acțiunilor desfășurate la spitalele verificate, așa cum a realizat ulterior acestui eveniment”, se arată în Raportul Corpului de Control al premierului.

Potrivit concluziilor raportului, neconcordanţele legislative şi lipsa procedurilor sunt printre cel mai des întâlnite nereguli la toate instituţiile controlate.

Corpul de control: DSPMB nu a prelevat din spitale probe bacteriologice

Verificările au fost demarate după tragedia din clubul Colectiv. La acea dată au fost semnalate mai multe cazuri ale unor răniți a căror stare s-a agravat din cauza infecțiilor intraspitalicești.

Probleme au rezultat și din cauza insuficienței personalului medical cu specialitatea în medicina de urgență. Lipsa de personal medical specializat a dus la înregistrarea unei distribuții neuniforme în spitalele comparabile ca mărime.

La DSPMB au fost găsite regulamente necorelate și mecanisme de control ineficiente. De asemenea, s-a descoperit că au fost făcute controale superficiale. Din spitale nu au fost prelevate probe bacteriologice și nici nu s-a făcut o evaluarea situației infecțiilor, după incendiul din Colectiv.

La Serviciul Medical de Urgență s-a descoperit că în ciuda bugetului generos, pe ștatele de plată sunt înregistrați doar cinci angajați. SMU nu s-a achitat cum trebuie nici de îndatoririle de a controla serviciul de urgență SMURD și serviciul de Ambulanță. Unitățile de primiri urgențe nu au fost verificate după tragedia din Colectiv.

La Ministerul Sănătății verificările au stabilit că “Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (denumit în continuare „COSU”), înființat ca structură funcțională în cadrul Ministerului Sănătății, își desfășoară activitatea, în realitate, în cadrul Centrului operațional național din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, situat în sediul Ministerului Afacerilor Interne”. Corpul de control cere verificarea oportunității funcționării acestei structuri în cadrul ministerului Sănătății.

Citește și: Dacian Cioloș are apropiați care au dat mită în spitale

În raportul corpului de control al premierului se recomandă și creșterea rolului DSPMB în monitorizarea și controlul calităţii serviciilor medicale, inclusiv a celor de urgență. Astfel, se cere alocarea de resurse umane și financiare necesare activităților specifice de control.