Bărbaţii tind să aibă coşmaruri despre dezastre naturale (incendii, inundaţii sau războaie) şi violenţă. În schimb, femeile au mai degrabă coşmaruri legate de chestiuni interpersonale. Potrivit celor mai recente cercetări, femeile au parte de coşmaruri mai des decât bărbaţii.
Studiile arată că peste 70% dintre adulţii sănătoşi au coşmaruri cel puţin o dată pe lună. Specialiştii explică aceste vise urâte ca fiind o parte esenţială a procesării emoţiilor. Aspecte care nu îţi dau pace în viaţa de zi cu zi sunt procesate în timpul somnului.
Psihologii susţin că unii pacienţi apreciază coşmarurile. Dacă nu influenţează în mod negativ viaţa de zi cu zi, coşmarurile pot fi benefice, rezultând într-o sursă majoră de inspiraţie.
Indivizii care au coşmaruri intense frecvente tind să fie mai creativi şi au o imaginaţie mai bogată. Dincolo de faptul că te ajută să procesezi unele emoţii, coşmarurile îţi pot oferi perspective inedite asupra unor situaţii sau interacţiuni cu oamenii din viaţa ta.
Dacă te laşi de fumat şi foloseşti tratamente în acest sens, coşmarurile pot apărea mai des, aşa cum se întâmplă şi în cazul administrării de antihistaminice. Aşadar, alergiile merg mână în mână cu un somn brăzdat de coşmaruri.
Află dacă în familia ta au fost întâlnite cazuri de coşmaruri cronice, fiindcă existe şanse mari ca tu să fi moştenit acest bagaj genetic.
Specialiştii arată că o variantă plauzibilă ar fi aceea potrivit căreia coşmarurile ne pregătesc pentru o anumită situaţie de care ne este teamă în viaţa reală, în încercarea de a diminua nivelul de stres aferent situaţiei respective.
Citeşte şi Veste SURPRIZĂ pentru bolnavii din România! Toţi românii au nevoie de asta