Consiliul Superior al Magistraturii vine cu o replică pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta acuza faptul că cei din CSM au dezinformat Comisia de la Veneția susținând că membrii societății civile care fac parte din Consiliu nu ar avea drept de vot.
CSM neagă aceste acuzații și arată că la întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția au susținut separarea cariererelor judecătorilor și procurorilor, nu ceea ce afirmă Tudorel Toader.
„Faţă de declarațiile domnului Tudorel Toader, Ministrul Justiției, conform cărora în cuprinsul raportului preliminar al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisiei de la Veneția) asupra legilor justiției a fost reținut faptul că membrii societății civile nu au drept de vot ca urmare a unei dezinformări venite din țară și mai ales precizarea conform căreia aceasta a venit “din partea celor care doresc să își consolideze statutul”, reprezentanții societății civile în CSM facem următoarele precizări pentru corecta informare a presei:
1. Singura interacțiune cu misiunea Comisiei de la Veneția a fost în data de 11 iunie 2018 ora 14.00 la sediul Consiliului Superior al Magistraturii în sala de plen la care au participat toți membrii aleși magistrați si reprezentanți ai societății civile, iar în acea întâlnire nu am susținut niciodată faptul că nu avem drept de vot.
Citește și: Cum motivează Tudorel Toader OUG pentru modificarea legilor justiției. „Nu a fost o presiune”
Mai mult decât atât, la întrebarea reprezentanților Comisiei de la Veneția, noi am precizat că separarea carierelor este necesară independenței judecătorilor și legiuitorul a introdus ca soluție Comisiile permanente în pregătirea proiectelor de hotărâri la care participă toți membrii consiliului. Acest lucru poate fi confirmat de oricare dintre cei 16 participanți la ședință.
2. De asemenea, menționăm că nu am purtat nici o altă corespondență cu experții Comisiei de la Veneția si nici nu am avut o alta întâlnire separată cu domniile lor.
3. În toată perioada de la preluarea mandatului până în prezent am participat la Plen și ne-am exercitat votul în calitate de membri, deci este exclus ca noi să fim cei care am susținut că nu avem drept de vot.
4. Singurul moment când am abordat această chestiune a observaţiilor din opinia preliminară a fost în acest week-end când am dat opțiuni de soluții pentru a răspunde recomandărilor din Avizul preliminar al Comisiei de la Veneția.
Dat fiind că reprezentanții mass-media au solicitat punct de vedere înțelegând că din partea noastră ar fi fost transmise aceste dezinformări privind dreptul de vot în Plen a membrilor reprezentanți ai societății civile, precizăm că este de datoria domnului ministru al justiţiei să fie mai explicit în declarații pentru a nu se crea confuzii regretabile.
De asemenea solicităm domnului ministru să precizeze care sunt organizaţiile profesionale care au transmis acele informaţii cu scopul de a-şi consolida statutul.”, arată CSM, într-un comunicat de presă.
Acest articol a fost actualizat la: 16 octombrie 2018 12:05