Chiar daca folosim zilnic pixul in munca noastra, probabil ca nu ne-am intrebat niciodata de ce capacul este gaurit in varf. Recunoaste, macar o data in viata ai obisnuit sa bagi capacul pixului in gura, fie de plitiseala, fie dintr-un gest reflex de concentrare pe o anumita tema.
Toata lumea e familiarizata cu aceste pixuri. Dar foarte putini oameni s-au gandit intr-adevar vreodata de ce capacul arata in modul in care o face.
La inceputul anului 1991, compania celebra de pixuri, a prezentat intregii lumi o noua solutie de proiectare pentru stilourile si pixurile sale, care a ramas complet neobservata de majoritatea oamenilor: acum exista o mica gaura in partea de sus a capacului a extrem de popularului lor produs Cristal Pen.
Multi oameni nu au acordat nicio atentie la aceasta inovatie. Cu toate acestea, in acelas timp, decizia de a adopta acest design a salvat vietile a sute de copii din intreaga lume. Mai mult de o suta de copii, pentru a fi mai precisi. Precum si a unui numar ceva mai mic de adulti. Iar acest lucru se intamla in fiecare an al existentei noastre planetare.
CITESTE SI: TEHNOLOGII MEDICALE CARE ITI POT SALVA VIATA
Copiilor mici le place sa se joace si sa bage in gura tot felul de obiecte care le pica in mainile, in special cele mici, care se intra lejer in cavitatea bucala si pot fi inghitite foarte usor.
Adultilor, pe de alta parte, le place sa mestece destul de mult capacul pixului cu care scriu, mai ales atunci cand acestea sunt intr-un moment de concentrare intens, sau atunci cand sunt nervosi. Un capac de pix poate aluneca si se poate bloca foarte usor in traheea unei persoane, incident ce determina un inec prin sufocare a posibilei victime. In astfel de situatii extreme, gaura din capacul picxului ajuta persoana respectiva sa aiba parte de suficient oxigen pana cand soseste ambulanta.
Decizia companiei BIC de a adopta solutia de proiectare a fost sustinuta de toti ceilalti producatori mari de pixuri si stilouri, in timp ce institutia British Standards a produs o modificare in recomandarile sale existente pentru producerea și utilizarea acestui articol de birotica si papetarie.
Se pare ca sloganul celor din compania BIC ,,Puteti recunoaste un design bun imediat” este extrem de relevant in acest caz particular.
Sursa foto: files.brightside.me
Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 18:19