Cum a trecut Gabriela Cristea peste operație. Teama a fost mare

Gabriela Cristea a născut astăzi o fetiță perfect sănătoasă la spitalul Sanador. În jurul orei 11 Gabriela a adus-o pe lume pe cea mică, în urma unei operații de cezariană.

Riscurile erau foarte mari

Orice operație presupune niște riscuri majore, Gabriela Cristea se temea să nu aibă soarta Andreei Bălan care a făcut stop cardio-respirator la scurt timp după ce a născut.

Citește aici: Imagini cu feția Gabrielei Cristea

Înainte de operație a spus că și-ar fi dorit să nască natural

„Am 37 de săptămâni, la 38 de săptămâni ești la termen. Mie mi-a calculat să nasc la 37 de săptămâni, cam pe 15 martie. Teoretic eu tot mai negociez cu medicul meu ginecolog, să mai amânăm. Există riscul de ruptură de uter, care e o chestie nasoală și de ce să riști niște lucruri aiurea. Nu am voie să nasc natural, nici dacă aș fi vrut”.

Riscurile operației de cezariană

Dacă nașterea vaginală normală nu este posibilă pentru mamă deoarece ea prezintă riscuri pentru copil său pentru amândoi, se optează pentru o operație cezariană de urgență care se efectuează în timpul travaliului.

Dacă operația de cezariană este modalitatea aleasă de viitorii părinți pentru a aduce pe lume copilul lor, atunci vorbim despre operație de cezariană electivă.

O operație de cezariană este o intervenție chirurgicală majoră, dar care se efectuează în siguranță la mii de femei în fiecare an. Cezariana a devenit o operație de rutină, iar complicațiile sunt minime.

Pe durata procedurii vei fi trează, dar nu vei simți nimic.Operația, care implică înlăturarea placentei și sutura țesuturilor în planuri anatomice, poate dura până la 60 de minute. Totuși, copilul este scos în primele 5 minute și va fi înmânat medicului neonatolog. Acesta se va asigura de faptul că nou-născutul respiră și se adaptează cu succes mediului extrauterin, după care îl va așeza la pieptul mamei (Ora magică Skin-to-skin), lăsându-i să se bucure unul de celălalt și să trăiască acest moment unic. Echipa de medici va sutura între timp inciziile efectuate în prealabil, concentrându-se pe oprirea sângerării și a obținerii unui rezultat cosmetic cât mai bun. După operație vei fi dusă împreună cu bebelușul tău în rezervă, urmând ca după 1-2 ore să dispară efectul anesteziei.

Copiii născuți normal pe cale vaginală și într-un interval firesc au o capacitate bună de adaptare la mediu, evenimente și atașament. Copiii născuți prin cezariană au nevoie de câteva zile pentru că lichidul din plămâni să fie eliminat. Timp important pentru bonding-ul necesar bebelușului, dar și pentru nevoile lui de siguranță, încredere și afecțiune. Cu grija specifică, aceșți copii pot recupera experiența desprinderii „by surprise” și separarea. În caz contrar, vor fi mai sensibili emoțional la separare și schimbare, mai plângăcioși sau mai bolnaviciosi.

Adaptarea la copiii născuți pe cale vaginală este naturală. Adaptarea respiratorie, a sistemului circulator, colonizarea cu germeni se întâmplă natural. La cezariană însă, totul este brusc și ușor forțat. Pentru copiii normali, modificările nu sunt o problema. În schimb, pentru copiii cu deficit de creștere sau pentru prematuri, adaptarea respiratorie este mai dificilă.

Adaptarea emoțională a copilului – Indiferent de cum a venit pe lume, perioada imediată nașterii este cea mai importantă din punct de vedere emoțional pentru orice copil. Atunci se formează atașamentul, încrederea și siguranța ce vor genera mai târziu un parcurs armonios de dezvoltare a personalității bio-psiho-sociale a individului în colectiv.

În cazul nașterilor premature, fătul nu este pregătit să trăiască fără ajutor în mediul extrauterin (ultimul organ care se maturizează intrauterin este plămânul). De altfel, organismul mamei nu este deloc pregătit pentru naștere, travaliul fiind lung și cu potențial crescut de complicații. Dacă este vorba de o naștere după 34 săptămâni, cel mai probabil nou-născutul va avea nevoie doar de susținere din partea medicului neonatolog, urmând că acesta să se adapteze progresiv la viață extrauterină, cu rezultate foarte bune și fără sechele. Dacă nașterea are loc înainte de 34 săptămâni, nou-născutul va avea nevoie de terapie intensivă și intervenții susținute, uneori cu riscuri importante pentru starea acestuia de sănătate.

Deși pe de o parte este o procedură care poate salva vieți, operația cezariană rămâne o operație chirurgicală abdominală ce implică riscuri și complicații pentru făt dar mai ales pentru mama (mortalitate maternă mai mult decât dublă, tulburări de inserție de placentatie la o sarcina următoare, sindroame sub-ocluzive abdominale, șansă mai mică de a naște vaginal ulterior, infecții, risc de trombo-embolism etc.

După operație este important să începi să faci mișcare cât mai devreme. Acest lucru îți ajută corpul să se vindece mult mai rapid. Totuși, după cezariană este normal să întâmpini dificultăți chiar și când vrei să stai în șezut sau în picioare. După câteva zile, firele se vor resorbi și vei avea o cicatrice. Doctorii fac tot posibilul pentru că cicatricea să se mențină în limitele minime și, îndată ce procesul de vindecare se va încheia, vei vedea că abia dacă se mai observă.

După externare va trebui să nu ridici greutăți mai mari decât greutatea copilului. Dacă te simți în formă, poți conduce la patru săptămâni după operație.

Găsește o poziție confortabilă pentru a-ți hrăni bebelușul, în așa fel încât să nu apeși pe cicatricea aflată în curs de vindecare și nu începe să faci exerciții postnatale decât după patru-șase săptămâni de la naștere (și doar după ce ai obținut acordul medicului).

După prima cezariană, dacă îți dorești o familie numeroasă, ar fi de preferat să optezi pentru o naștere vaginală, în detrimentul cezarienei elective. În general, doctorii nu îți vor recomanda o naștere vaginală dacă deja ai avut două nașteri prin cezariană, întrucât riscurile cresc.

După prima cezariană, vei fi monitorizată cu atenție. Se consideră că poți naște vaginal, în cazul în care copilul cântărește mai puțin de 4,5 kg și este poziționat cu capul înainte, sau dacă ai avut doar o singură naștere prin cezariană.

Nașterea naturală sau cezariană?

Cu siguranță te vei reface mult mai repede după o naștere vaginală decât după o cezariană, fapt care te poate ajuta să te apropii mai mult de bebelușul tău în primele lui zile de viață.

Cezarienele elective reprezintă proceduri destul de sigure la femeile sănătoase. Rareori au loc complicații grave în timpul operației. În cazul unei cezariene elective, poți evita ruperea țesutului din zona perineului, care poate apărea în cazul nașterii vaginale și care poate cauza incontinență urinară și prolapsul uterin (coborârea uterului). După o naștere vaginală, există un risc mai mare de incontinență urinară, dar exercițiile pentru întărirea planșeului pelvian ajută foarte mult la prevenirea acestei probleme.

Acest articol a fost actualizat la: 17 martie 2019 15:06

Share
Scris de
Ioan Adi