Seiful Global de Seminte Svalbard, cunoscut si ca „Seiful Apocalipsei”, este un amplasament din arhipelagul nordic Svalbard, operat de guvernul norvegian. Scopul acestuia este sa detina o samanta din fiecare planta a lumii, pentru ca, in cazul unei catastrofe care sa distruga recoltele, umanitatea sa poata sa o ia de la inceput.
Cercetatorii care au creat acest depozit nu se tem insa de un dezastru natural. Ei sunt mai ingrijorati de un razboi care ar putea avea consecinte groaznice asupra agriculturii.
Tocmai in acest context, Siria, tara afectata de un puternic conflict militar, a apelat la seiful din Svalbard, pentru a retrage mai multe seminte din diverse soiuri de orz, linte sau fasole, cu scopul de a regenera agricultura distrusa din zona Alep.
Semintele au fost transportate in secret la laboratoare din Liban si Maroc, acolo unde s-au mutat cercetatorii sirieni din cauza situatiei din tara.
Aproximativ 700.000 de mostre de seminte din toata lumea sunt detinute de oamenii de stiinta din Svalbard. Locatia a fost aleasa datorita contiilor perfecte pentru a stoca seminte pe termen lung. Insula Spitsbergen, gazda „Seifului Apocalipsei”, nu are activitate tectonica si este acoperita de permafrost. Insula se afla la 130 de metri deasupra nivelului marii si este ferita de inundatii chiar si in situatia in care s-ar topi gheata arctica. Seiful se alfa intr-un munte, iar in interiorul lui exista instalatii electrice care mentin temperatura la -18 grade.
foto: nsbe.engineering.uky.edu