Categorii Știri

Cum funcționează găzduirea VPS?

Primul pas pentru a vă construi un website va fi să gasiți o companie de găzduire web de încredere. De îndată ce identificați compania de găzduire web potrivită veți observa ca aveți mai multe opțiuni de găzduire web – găzduire WordPress, găzduire partajată, găzduire dedicată, găzduire VPS, etc. Tipul de găzduire web de care aveți nevoie va depinde de obiectivele site-ului dvs., de câte resurse veți avea nevoie și dacă intenționați sau nu să vă extindeți activitatea dincolo de găzduirea propriului site.

Ce este găzduirea VPS?

Pentru a înțelege ce este găzduirea VPS, este util să întelegeți elementele de bază ale celor trei tipuri principale de găzduire web:

  • găzduire partajată (shared)
  • găzduire dedicată
  • găzduire VPS

Găzduirea web partajată (shared)

Găzduirea partajată este cel mai simplu tip de găzduire web și este recomandată  pentru proprietarii de website-uri mici. În cazul acestui tip de găzduire web, partajați CPU, RAM și spatiu pe hard disk cu alți   proprietari de site-uri web care folosesc același server pentru a-și găzdui website-urile.

Găzduirea partajată este ideală pentru început și este probabil suficientă pentru majoritatea proprietarilor de site-uri mici însă poate avea dezavantaje atunci când site-ul dvs. incepe să crească.

De exemplu, daca site-ul dvs. (sau un alt site web) incepe să înregistreze spike-uri acestea pot duce la încetinirea celorlalte websituri de pe același server. În astfel de situații veți avea nevoie de mai multe resurse. Pasul logic este upgrade-ul la un plan de gazduire VPS.

Găzduirea dedicată

Găzduirea dedicată este exact opusul găzduirii partajate. În loc să impărțiți acelasi server cu alți proprietari de site-uri web, întregul server va susține numai site-ul dvs.

Serverele dedicate oferă un nivel ridicat de resurse și permit instalarea unui sistem de operare la alegere și pot gestiona zeci de mii de clienți în fiecare zi.

Dezavantajul serverelor dedicate este însă că sunt scumpe. Daca aveți nevoie de resurse superioare unui serviciu de găzduire shared dar nu aveți nevoie de intreaga putere a unui server dedicat, puteți alege o soluție intermediară –  un VPS.

Găzduire VPS

VPS înseamnă Server Virtual Privat. Un VPS folosește o tehnologie de virtualizare pentru a împărți un server fizic in mai multe servere private. Cu alte cuvinte, un server virtual privat este o „felie” a unui server fizic care acționează ca un server dedicat mai mic.

Daca optați pentru un plan de găzduire VPS  site-ul dvs. va folosi din punct de vedere tehnic același server ca și alte site-uri web însă este complet privat și resursele sunt rezervate 100% pentru dvs. Aceasta înseamnă că nu partajați RAM, procesor, spațiu pe disc sau orice altceva cu alți proprietari de site-uri web.

Cum funcționează găzduirea VPS?

Furnizorul dvs. de găzduire web instalează un software de virtualizare deasupra sistemului de operare al serverului. Software-ul de virtualizare va crea niște „felii” logice, un fel de compartimente separate  și izolate. În fiecare compartiment, deținătorul lui va putea să iși instaleze propriul sistem de operare, să își incarce websiturile și în general să îl configureze după nevoi.

Cu tehnologia de virtualizare, este posibil sa aveți un server complet privat și securizat, cu procesor puternic, multă memorie si libertatea si flexibilitatea de a va gestiona compartimentul așa cum doriți.

Avantajele găzduirii VPS

Găzduirea VPS este recomandată pentru proprietarii de site-uri web care doresc control deplin asupra serverului lor  dar nu au nevoie de resursele unui server dedicat.

Iată câteva dintre beneficiile importante ale gazduirii VPS:

  • Fiabil

Cu un VPS aveți control deplin asupra software-ului instalat iar resursele nu le veți partaja cu alte site-uri web. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la încărcarea lentă a website-ului care poate fi cauzată de creșterea traficului de pe alte site-uri web.

  • Securizat

Găzduirea VPS este foarte sigură  deoarece este izolată de alte server virtuale prin tehnologia de virtualizare. Cu un VPS, nu riscați niciodată ca website-ul dvs. sa fie afectat de vulnerabilitățile website-urilor găzduite pe alte servere virtuale.

  • Rapid

Găzduirea VPS vine cu suficientă putere pentru a vă menține site-ul în funcțiune, rapid și eficient.

  • Scalabil

Găzduirea VPS este opțiunea perfectă dacă intenționați să vă scalați site-ul. Cu planurile de găzduire oferite de o firmă specializată de hosting aveti posibilităti de upgrade pe măsură ce afacerea dvs. crește.

  • Rentabil

Găzduirea VPS este o alegere accesibilă pentru proprietarii de site-uri web care doresc mai mult control și putere dar nu doresc să investească într-un server dedicat.

  • Control

Găzduirea VPS vă oferă mult mai mult control decat găzduirea partajată  deoarece aveti acces SSH  cu drepturi de administrator sau în funcție de tipul serverului, administrare inclusă.

  • Personalizare

Găzduirea VPS vă permite să vă alegeți sistemul de operare, software-ul și personalizarea setup-ului. Acest lucru vă permite să creați o experiență unică instalând tot ceea ce aveți nevoie.

  • Protecție

Planurile VPS vin cu protecție îmbunătățită a datelor și facilitează efectuarea de copii de rezervă ale serverului.

 

Când ar trebui să treceți la un plan de găzduire VPS?

Există câteva intrebări pe care și le pun frecvent cei care se pregătesc să treacă la un server virtual: Am într-adevăr nevoie de un VPS? Cum pot afla când este momentul să fac  upgrade la un plan de găzduire VPS?  Este un VPS sau nu potrivit pentru mine?

Iată câteva semne care vă arată că este timpul să faceți upgrade la VPS:

  • Doriți mai multă securitate

Daca vă doriți un spatiu   complet privat, securitate îmbunătățită   optați pentru un VPS.

  • Doriți să aveti acces root

Aveți cunoștințe tehnice și doriți acces root la serverul dvs., astfel incât să puteți face modificări pe server și să adaugați / personalizați aplicații? Atunci VPS-ul este varianta optimă pentru dvs.

  • Doriți mai mult pentru o suma mai mică

Dacă site-ul dvs. a depășit ceea ce are de oferit găzduirea partajată dar nu doriți să plătiți pentru un server dedicat, planurile VPS scalabile pot fi ideale pentru dvs.

  • Observați creșteri semnificative de trafic

Poate website-ul dvs. a inceput ca un website mic dar acum traficul a crescut. În momentul in care veți face  upgrade la un VPS  veți observa îmbunătățiri ale vitezei website-ului dvs.

  • Întâmpinați erori de server

Daca utilizați in prezent un plan de găzduire partajată dar  intâmpinați erori precum “Service Unavailable” sau “Internal Server Error”, atunci este timpul sa faceți upgrade la un VPS.

  • Efectuați plăți online

Aveți un magazin de comerț electronic in plină expansiune și gestionați plățile online? Găzduirea VPS oferă un mediu dedicat, izolat și complet protejat. În plus, facilitează conformitatea cu GDPR pentru a asigura securitatea informațiilor private.

  • Doriți să găzduiți și website-urile altora

Daca doriți să gazduiți site-urile web ale altor persoane, atunci veți dori să vă asigurați că aveți resursele necesare pentru a vă susține obiectivele de găzduire.

  • Va doriți o opțiune mai rentabilă

Daca utilizați  un server dedicat și nu aveti nevoie de atât de multă putere, atunci un VPS este o opțiune mult mai rentabilă.

Când NU este VPS-ul nu este o soluție potrivită

VPS-ul nu este intotdeauna soluția potrivită pentru orice afacere. Iată câteva cazuri în care un VPS s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere:

  • Aveți un buget limitat și trafic redus

Daca sunteți proprietarul unui nou de site web, care nu are un buget mare și nu înregistrează un trafic ridicat, atunci găzduirea partajată este recomandată pentru dvs. Găzduirea partajată este ieftină și garantează peste 99% timp de funcționare și securitate avansată.

  • Aveți nevoie de un server dedicat

Daca sunteți o companie mare care are un site web foarte popular / cu trafic mare, atunci un server dedicat este probabil cel mai potrivit.

  • Nu dețineți abilități tehnice

Unul dintre marile beneficii ale VPS este accesul root la server unde vă puteți instala propriul sistem de operare și software. Daca nu sunteți pregătit pentru acest lucru și găzduirea partajată este suficientă pentru nevoile dvs. de trafic, angajați pe cineva care să vă ajute.

 

Indiferent că incepeți o nouă afacere, aflată în creștere rapidă, fie ați depășit limitele contului dvs. de găzduire partajată, HostX vă pune la dispoziție planuri diferite de găzduire VPS care vă oferă putere, securitate și capacitatea de a vă extinde. Dacă aceasta este soluția ideală pentru dvs., puteti trece la gazduire VPS chiar astazi!

 

Acest articol a fost actualizat la: 2022-11-06T18:02:58+02:00 18:02

Share
Scris de
Olănescu Andrei

Acest site foloseste cookies.

Read More