Categorii Știri

Cum sa te comporti cu poliţiştii în trafic

Iată ce drepturi ai dacă eşti oprit în trafic de un poliţist.

1. Subpoziţie: Polițistul care te-a oprit trebuie să îți prezinte legitimația, iar refuzul de a prezenta actele poate duce la anularea unei eventuale amenzi.

Adevăr: Legea 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române prevede:

ART. 41 (1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitată.

Acest lucru înseamnă că dacă polițistul are insignă pe piept, nu mai e obligat să prezinte şi legitimaţia de serviciu.

2. Subpoziţie: Când este filtru, poți să ceri ordinul de serviciu. În acesta trebuie să fie menționate: data, orele, străzile și numele persoanelor care participă la filtru.

Adevăr: Nu oricine poate intra în posesia acestor informații. Data, ora și locul în care polițiștii își desfășoară activitatea sunt informații interne la care au acces doar șefii polițiștilor.

3. Subpoziţie: Dacă primești amendă, trebuie să semnezi că recunoști fapta și că iei la cunoștință amenda. Dacă nu semnezi pentru recunoașterea faptei, se merge în instanță.

Adevăr: Procesul verbal are doar rubrica „Alte mențiuni”, nu și cea pentru recunoașterea faptei.

4. Subpoziţie: Oamenii legii trebuie să spună motivul pentru care te-a oprit. Nu este permis de lege să fie oprite mașinile și apoi să fie căutat motiv de a da amendă.

Adevăr: Hotărârea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice:

Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către poliţistul rutier sau, după caz, de către poliţistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situaţia în care există indicii temeinice despre săvârşirea unei contravenţii ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte şi a bunurilor care fac obiectul urmăririi, precum şi pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege. Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează şi în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.

Nu se poate discuta despre oprire fără motiv dacă polițiștii pot opri autovehicule pentru „verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege”.

 

Acest articol a fost actualizat la: 20 ianuarie 2016 19:16

Share
Scris de
Huff