Știri

”Cuminţenia Pământului” va putea fi văzută duminică, la Muzeul Băncii Naţionale a României, fără programare

”Cuminţenia Pământului” va putea fi văzută gratuit, fără programare, duminică, la Muzeul Băncii Naţionale a României, care va fi deschis în mod excepţional, între orele 12.00 – 20.00, în semn de mulţumire pentru donatorii şi susţinătorii campaniei dedicate achiziţionării sculpturii, a anunţat Ministrul Culturii, Corina Şuteu, sâmbătă, pe contul ei de Facebook.

”În semn de mulţumire pentru donatorii şi susţinătorii campaniei, duminică, 18 septembrie, Muzeul Băncii Naţionale a României va fi deschis în mod excepţional între orele 12.00 – 20.00. Accesul va fi gratuit şi nu implică programare prealabilă! Din luna iunie, Cuminţenia Pământului a cunoscut deja peste 8.000 de vizitatori!”, a scris Corina Şuteu, pe Facebook.

În mod obişnuit, până pe 31 octombrie, ”Cuminţenia Pământului” poate fi văzută la Muzeul Băncii Naţionale a României, de luni până vineri, între orele 10.00 – 18.00, cu ajutorul unei programări prealabile. Intrarea este gratuită, iar vizitatorii muzeului beneficiază de un tur ghidat.

Până în data de 15 septembrie, pentru achiziţionarea ”Cuminţeniei Pământului” s-a strâns suma de 831.174 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie: 158.253 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 62.022 de euro prin intermediul eMag.ro, 525.617 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii şi 85.282 de euro prin SMS, a informat un comunicat al Guvernului României.

Conturile sunt deschise până pe 30 septembrie.

Românii pot dona prin SMS, trimiţând cuvântul „Brâncuşi” la 8833 şi contribuind astfel la suma strânsă cu 2 euro; direct prin intermediul site-ului campaniei http://www.brancusiealmeu.ro; prin intermediul celui mai mare retailer online din România, eMag, românii pot cumpăra virtual pe http://www.emag.ro „Cuminţenia Pământului”, donând astfel în conturile campaniei pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi; sunt disponibile conturi în lei, euro şi dolari în care se pot face donaţii prin transfer bancar sau prin depunere de numerar la opt bănci.

Sculptura „Cuminţenia Pământului”, de Constantin Brâncuşi, a fost evaluată, în septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ea face parte dintr-o colecţie privată şi a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

Proprietarii sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

”Cuminţenia Pământului” e realizată în calcar crinoidal şi se ştie că Brâncuşi a folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières. În prezent, ”Cuminţenia Pământului” este în proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romaşcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.

Share
Scris de
Adrian Vrauko
Stiri Despre cumintenia pamantului

Acest site foloseste cookies.

Read More