Curtea Constituţională spaniolă a suspendat marţi declaraţia de independenţă a Cataloniei, a declarat o sursă judiciară pentru AFP. Curtea a anunţat vineri într-un comunicat că a acceptat o plângere din partea unor parlamentari catalani care se opun deciziei separatiştilor de a se pronunţa prin vot asupra secesiunii de Spania.
Într-un discurs susținut la Bruxelles, liderul catalan Carles Puigdemont a infirmat zvonurile potrivit cărora ar căuta să obțină azil politic în Belgia, pentru a scăpa de acuzațiile care i se aduc în Spania. Cu toate acestea, Puigdemont a afirmat că nu se va întoarce în Spania până când nu va primi „garanții” din partea guvernului de la Madrid.
„Nu voi apărea în față cetățenilor mei pe fondul unui val de violență, nu îmi doresc asta. Vrem să continuăm să lucrăm ca guvern”, a afirmat acesta. Întrebat cât timp va rămâne în Bruxelles, liderul catalan a declarat că acest lucru „depinde” și că nu se va întoarce în Spania până când nu va primi „garanția unui proces corect, cu separarea puterilor în stat”.
Carles Puigdemont a bătut în retragere și a declarat că va accepta rezultatele alegerilor anticipate din Catalonia, programate pentru luna decembrie, care sunt cerute chiar de guvernul de la Madrid, după ridicarea autonomiei.
Constituţia spaniolă din 1978 prevede că regatul este ”indisolubil”. Curtea Constituţională a respins, până în prezent, orice încercare de secesiune catalană.
Procurorul general al Spaniei a anunțat luni că a cerut inculparea pentru nesupunere, răzvrătire și delapidare de fonduri a membrilor fostului executiv catalan condus Carles Puigdemont, precum și a membrilor parlamentului catalan care la 27 octombrie a votat declarația unilaterală de independență a Cataloniei, relatează Agerpres.
Dacă vor ajunge în fața instanței și vor fi găsiți vinovați, politicienii catalani riscă până la 30 de ani de închisoare.
Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat vineri preluarea controlului direct asupra Cataloniei de către guvernul de la Madrid, a destituit guvernul secesionist, a dizolvat parlamentul regional și a convocat alegeri anticipate în regiune pentru data de 21 decembrie.
Totuși, unii dintre cei mai importanți membri ai administrației catalane, inclusiv liderul executivului Carles Puigdemont și adjunctul său, Oriol Junqueras, au declarat că nu vor accepta aceste măsuri și că numai populația Cataloniei îi poate destitui.
Fostul șef al executivului catalan Carles Puigdemont nu intenționează să se ascundă în Belgia și nu s-a decis dacă va cere azil, a declarat marți Paul Bekaert, avocatul său belgian care îl reprezintă începând de luni, de la sosirea acestuia la Bruxelles, într-un interviu acordat postului de radio flamand Radio 1, citat de EFE.
„Nu a fugit din Barcelona”, a dat asigurări Bekaert, care a insistat că Puigdemont „are dreptul” să se afle în Belgia, dat fiind „nu există nimic împotriva lui”.
Întrebat dacă Puigdemont va cere azil în Belgia, avocatul a declarat că păstrează deschise toate ușile, dar că nu s-a decis nimic deocamdată, recunoscând totodată că nu este clar dacă o astfel de solicitare ar avea succes. „Cineva poate să ceară, dar să și obțină (ceea ce a cerut — n.r.) este altă discuție”, a apreciat el.
Avocatul belgian a mai anunțat că fostul lider catalan ar urma să susțină o conferință de presă la orele 11:30 GMT (13:30, ora României).