Știri

Cutremur în România, în județul Vrancea, pe 22 august

Un cutremur cu o magnitudine inițială estimată la 4.2 grade pe scara Richter s-a produs miercuri după-amiază, în județul Vrancea, transmite INFP.

Conform Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la ora locală 17.52. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 140 km, mai transmite sursa citată.

Iată coordonatele oferite de INFP pentru acest seism: Coordonate: lat 45.7534; lon 26.729. Magnitudine: 4.2, adancime: 140km. Intensitate: 2.

Reamintim că un cutremur cu magnitudinea 3,5 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţa, la ora locală 5:28, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 122 kilometri, iar cele mai apropiate oraşe de epicentru au fost: Nehoiu (8 km), Vălenii de Munte (31 km), Întorsura Buzăului (34 km), Slănic (36 km) şi Urlaţi (42 km).

În luna august, în România au avut loc 10 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,2 şi 3,7 pe scara Richter.

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Suprafața de-a lungul căreia rocile “se rup” și se deplasează se numește plan de falie. Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi<60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensionala ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismice.

Se determină, în mod uzual, pe scara Richter folosind înregistrările diferitelor stații seismice. O altă practică este calculul magnitudinii din moment seismic, mărime proporțională cu produsul dintre aria suprafeței de rupere și deplasarea medie pe falie.

Scara de magnitudine este exponențială: o creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde cu o creștere de 30 de ori a energiei eliberate.

Citește și: CUTREMUR de magnitudine 7.3 în Venezuela

Citește și: Cutremur cu magnitudinea de 7 grade, urmat de alertă de tsunami

Acest articol a fost actualizat la: 2018-08-22T18:16:03+03:00 18:16

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More