Știri

Cutremur pe 19 septembrie în România. Ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudinea de 3.9 grade pe scara Richter s-a produs în dimineața zilei de miercuri, în zona seismică Vrancea.

Conform datelor furnizate de INFP, seismul a avut loc în jurul orei 5.43 și s-a produs la adâncimea de 133 de kilometri.

Intensitatea cutremurului in zona epicentrala a fost de II grad(e) Mercalli.

Cutremurul s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: Odobești(42km), Panciu(47km), Onești(51km), Nehoiu(54km), Râmnicu Sărat(54km).

A fost al doilea cutremur produs în România în mai puțin de 24 de ore.

Marți, un alt seism de 3.6 grade s-a produs tot în județul Vrancea.

Citește și: Cutremur în România, marți, în zona seismică Vrancea

Simulări pentru intervenția în caz de cutremur de mare intensitate

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani va desfăşura, miercuri, între orele 11,00- 15,00, la Liceul „Demostene Botez” din comuna Truşeşti, o simulare de intervenţie în cazul unui seism la care vor participa pompieri din judeţele Botoşani, Iaşi şi Suceava, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de ISU.

Potrivit scenariului, în urma unui cutremur de pământ de mare magnitudine, se produc mai multe situaţii de urgenţă pe raza comunei Truşeşti,

Cum ar fi prăbuşirea unor elemente de construcţie, incendii, avarii la instalaţiile de alimentare cu apă şi energie electrică, dar şi accidente rutiere, perimetrul liceului fiind cea mai afectată zonă.

„Vor mai fi simulate acţiuni de căutare-salvare a unor persoane surprinse sub dărâmături, stingerea unui incendiu izbucnit în internatul liceului, descarcerarea unor persoane rămase captive în două autoturisme

Implicate într-un accident rutier, stingerea unui incendiu de pădure, precum şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată”, susţin oficialii ISU.

Persoanele care s-au refugiat pe acoperişul liceului vor fi salvate cu ajutorul unui elicopter, care aparţine Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj- Napoca. Aceeaşi aeronavă va participa la misiunea de stingere a incendiului de pădure, cu ajutorul dispozitivului Bambi- Bucket.

„Exerciţiul urmăreşte testarea capabilităţilor de intervenţie şi de răspuns a forţelor implicate, precum şi viabilitatea procedurilor şi planurilor de cooperare comune ale structurilor cu atribuţii în managementul tipurilor de risc. Totodată, în cadrul simulărilor va fi verificat modul de punere în aplicare a Planului Roşu de Intervenţie Judeţean”, se mai arată în comunicat.

Share
Scris de
Andrei Ionescu