Un cutremur cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter s-a produs, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 3.49, în Vrancea, la adâncimea de 85.5 kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).
Oraşele cele mai apropiate de epicentru sunt Odobești (37km), Panciu (42km), Onești (47km), Focșani (51km) şi Tîrgu Ocna (52km).
Ultimul cutremur în judeţul Vrancea s-a produs în urmă cu o săptămână şi a avut o magnitudine de 2,7 grade pe scara Richter.
Frecvența cutremurelor cu magnitudine de peste 7 grade pe scară Richter va crește anul viitor, putându-se chiar dublă, că urmare a încetinirii vitezei de rotație a Pamantului.
Este prognoza lansată de experții americani Roger Bilham, de la University of Colorado, din Boulder, și Rebecca Bendick, de la University of Montană, scrie cotidianul britanic The Guardian.
In cadrul experimentului efectuat în acest sens, experții au analizat istoria cutremurelor înregistrate în secolului al 20–lea, ajungând la concluzia că perioadele cu cea mai intensă activitate seisma s-au suprapus peste perioadele marcate de modificarea vitezei de rotație a planetei noastre în jurul axei sale.
Iar cele mai multe asemenea catastrofe naturale s-au produs când Pământul și-a încetinit miscarea.
„In acele perioade de timp anual s-au înregistrat între 25 și 30 de cutremure puternice, în condițiile în care media anuală este de 15 astfel de fenomene”, a declarat Bilham.
In opinia lui, „anul acesta am avut noroc, pentru că au fost numai șase seisme devastatoare. Dar din 2018 trebuie să ne așteptăm la cel putin 20.
Acest articol a fost actualizat la: 3 decembrie 2017 13:05