Știri

Cutremur în România, în urmă cu puțin timp. Seismul s-a produs în Vrancea

Cutremur în România, în urmă cu puțîn timp. Seismul s-a produs în Vrancea, la 120 de kilometri adâncime.
Un nou cutremur s-a produs, în urmă cu puțîn timp, în Vrancea.

Potrivit Institutului Național pentru Fizică Pământului, seismul a avut loc la ora 13:02, la o adâncime de 120,5 de kilometri.

Cutremurul a avut magnitudinea 2,6 pe scară Richter

În luna decembrie, în zonele Vrancea și Buzău au avut loc șase cutremure cu magnitudinea peste 3, cel mai mare fiind de 3,9.

Cel mai recent a avut loc pe 26 decembrie, în zona seismică Vrancea și a avut o magnitudine de 3.3 grade pe scară Richter.

Citește și Așa îți dai seama că vine cutremurul cu 24 de ore înainte. 6 semne la care trebuie să fii atent

Cu toții ne temem de cutremur, mai ales după ce România a trecut printr-unul devastator în anul 1977.

Bilanțul seismului de atunci, care a avut 7.2 grade pe scară Richter, este unul cutremurător: peste 1.500 de morți și 11.300 de răniți. 56 de secunde au fost suficiente pentru a culcă la pământ 33 de clădiri în Capitală.

Specialiștii spun că, dacă un cutremur similar s-ar produce astăzi în România, atât numărul morților cât și pagubele materiale ar fi mult mai mari.

În principiu un cutremur nu poate fi prezis, însă cercetătorul Emil Strainu susține că, după 30 de ani de studiu al seismelor, a descoperit câțiva indicatori care pot prevesti producerea unui cutremur cu 24 de ore înainte. Iată care sunt aceștia:

1. Nori paraleli – dacă observi pe cer mai multe formațiuni de acest fel înseamnă că un schimb energetic important este realizat între pământ și atmosfera. Acest schimb energetic precede descărcarea de energie seismică din timpul unui cutremur;

6 semne la care trebuie sa fii atent, ti-ar putea salva viata

2. Apă din fântâni – înainte de un cutremur apă din fântâni își modifică nivelul: fie scade, fie crește foarte mult. De asemenea au fost cazuri în care apă și-a schimbat culoarea și gustul;

3. Animalele devin nervoase – câinii și pisicile sunt ușor iritabili, par speriați și nu vor să părăsească locuința. Peștii și broaștele țestoase simt vibrațiile pământului și devin agitați în acvariile lor;

4. Televizoarele au purici – se observă creșterea paraziților electrici la recepțiile de telefonie mobilă, televiziune și radio;

5. Descărcări electrice – apar lumini și fulgere puternice pe cer, care indică scăpările energetice ale scoarței terestre spre atmosfera;

6. Șobolanii ies din ascunzișuri – animalele de pământ, cum ar fi șerpii sau șobolani, vor ieși din ascunzișuri și vor fi vizibile.

Citește și Angajatorul îți poate plăti zilele de concediu rămase din 2017. Cine poate beneficia de acești bani!

Singura situație în care angajatorul îți poate plăti zilele de concediu rămase din 2017. Oricine poate beneficia de acești bani!

Salariații care au rămas cu zile neefectuate de concediu de odihnă din 2017 trebuie să le primească, în principiu, în următoarele 18 luni.

Totuși, există și o situație în care angajatorul compensează în bani zilele de concediu rămase din 2017.

Compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate în 2017 este posibilă doar în situația în care salariatului îi încetează contractul individual de muncă, prevede Codul muncii.

Angajatorul trebuie să-i acorde în natură zilele neefectuate din concediul de odihnă de anul trecut

Cu alte cuvinte, singura situație în care angajatorului îi este permis să facă așa ceva este dacă salariatul cu „restanțe” la concediul pe anul trecut pleacă de tot din cadrul firmei.

Asta înseamnă că, dacă salariatul lucrează și în 2018 la aceeași firmă, angajatorul trebuie să-i acorde în natură zilele neefectuate din concediul de odihnă de anul trecut.

„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, scrie în Codul muncii.

Astfel, zilele de concediu de odihnă neefectuate în 2017 trebuie acordate începând cu ianuarie 2018 și până în iunie 2019.

Share
Scris de
Ais Cristian