Connect with us
Cutremur cu magnitudinea 3,3 pe scara Richter în judeţul Vrancea

Știri

Cutremurul din 28 octombrie a fost prezis? Raed Arafat: „Poate să fie la nimereală…”

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit la 5,8 pe scara Richter magnitudinea cutremurului produs duminică dimineaţa, la ora locală 3:38, în zona seismică Vrancea. A fost urmat de două replici: una de 3,1 și alta de 3,2

Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, susține că apariția unui astfel de cutremur în România, ca cel de duminică dimineață, poate avea un efect benefic.

„E un cutremur moderat, este normal pentru zona Vrancea, se produc astfel de cutremure la un interval de câțiva ani. Acest cutremur are un efect benefic pentru că a eliberat energia acumulată. Anul acesta a fost o activitata slabă în Vrancea. A apărut ca o eliberare la aceasta energie”, a explicat Mircea Radulian, seismolog INFP, la Digi 24.

Raed Arafat dezminte posibilitatea unei predicții a unui cutremur, cu două luni înainte

Secretarul de stat Raed Arafat a făcut un comentariu despre postarea virală de pe Facebook prin care era ”prezis” cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 – 28 octombrie.

„Nu știam că va fi cutremur, iar chestiei ăsteia de pe Facebook nu pot să îi dau crezare. Cineva poate că a nimerit ceva. Dacă au avut un mod de a anticipa științific, trebuie să vină și să prezinte. Faptul că s-au aruncat niște date pe Facebook… asta poate să fie la nimereală.

Noi avem nevoie de dovezi științifice pentru a vedea dacă a fost un lucru real, cineva trebui să-și asume, să vadă și oamenii de știință. Dacă au descoperit o metodă prin care să anticipeze cutremurele cu luni înainte… înseamnă că îi aștaptă Premiul Nobel și că problema este rezolvată”, a zis Raed Arafat la Antena 3.

Citește și: Cutremur în România. Sesimul a fost resimțit la București

„De regulă, când ești cu studii și sisteme, nu faci anunțuri public despre ele. Încă o dată spun: e foarte bine că au nimerit și lumea i-a felicitat, dar trebuie să vedem dacă este un sistem pe care ne putem baza. Dacă ne spune că peste trei luni va fi cutremur, atunci așa să fie. În caz contrar, vine cineva și ne aruncă faptul că peste trei luni va fi seism.

Apoi vine și altcineva și ne spune că peste o oră va fi cutremur și tot așa. Nu sunt împotriva metodelor care pot depista din timp că va avea loc un cutremur, dar acest lucru trebuie tratat cu foarte multă responsabilitate.

Trebuie ca oamenii de știință să se uite la această metodologie și să o valideze. Noi nu am avut informații că urmează un cutremur. Faptul că facem exerciții și ne pregătim este foarte bine, dar cutremurele nu pot fi prezise nicăieri în lume”, a continuat Raed Arafat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top