Tribunalul Ilfov a decis eliberarea din închisoare a lui Dan Diaconescu. Dan Diaconescu află miercuri dacă va fi eliberat din penitenciar, după executarea a aproape trei ani din pedeapsa de cinci ani și șase luni, după ce Tribunalul Ilfov va dezbate contestația procurorilor DNA împotriva deciziei de eliberare condiționată a acestuia.
Judecătoria sectorului 4 a decis că Dan Diaconescu poate fi eliberat condiționat pentru că „și-a format o atitudine corectă față de valorile sociale” și pentru că a primit 186 de zile compensatorii, dar procurorii DNA au contestat aceste motive și dosarul a ajuns la Tribunalul Ilfov.
Decizia pe care o va lua, miercuri, Tribunalul Ilfov este definitivă și va stabili dacă Diaconescu rămâne încarcerat sau dacă poate pleca acasă.
Citește și Frecvența cutremurelor cu magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter va crește anul viitor
Frecvența cutremurelor cu magnitudine de peste 7 grade pe scară Richter va crește anul viitor, putându-se chiar dublă, că urmare a încetinirii vitezei de rotație a Pamantului.
Este prognoza lansată de experții americani Roger Bilham, de la University of Colorado, din Boulder, și Rebecca Bendick, de la University of Montană, scrie cotidianul britanic The Guardian.
In cadrul experimentului efectuat în acest sens, experții au analizat istoria cutremurelor înregistrate în secolului al 20–lea, ajungând la concluzia că perioadele cu cea mai intensă activitate seisma s-au suprapus peste perioadele marcate de modificarea vitezei de rotație a planetei noastre în jurul axei sale.
Iar cele mai multe asemenea catastrofe naturale s-au produs când Pământul și-a încetinit miscarea.
“In acele perioade de timp anual s-au înregistrat între 25 și 30 de cutremure puternice, în condițiile în care media anuală este de 15 astfel de fenomene”, a declarat Bilham.
In opinia lui, “anul acesta am avut noroc, pentru că au fost numai șase seisme devastatoare. Dar din 2018 trebuie să ne așteptăm la cel putin 20.
O informație deosebit de importantă, dacă ținem cont de faptul că, potrivit estimărilor oamenilor de știință, Terra își va încetini viteză de rotație în cursul anului viitor”, a adăugat cercetătorul american.
Specialistii nu au reușit, deocamdată, să identifice cauza acestei legături între cele două fenomene, dar, în opinia lor, încetinirea ritmului de rotație al Pământului ar putea influență, într-un fel sau altul, nucleul acestuia, care, la rândul sau, ar putea influență activitatea seismică.