Connect with us
De Anul Nou vom număra o secundă în plus datorita schimbările survenite în viteza de rotație a planetei

Știri

De Anul Nou, vom număra o secundă în plus

Anul 2016 va avea o secundă în plus, pentru a ține pasul cu schimbările survenite în viteza de rotație a planetei noastre. Astfel, de Anul Nou vom număra o secundă în plus.

“5… 4… 3… 2… 1… 1… La multi ani!”. Așa ar trebui să sune numărătoarea inversă din noapte de Anul Nou, pentru cei care vor să respecte în mod riguros timpul universal definit de ceasurile atomice și ritmul de rotație al Pământului.

Toate țările care utilizează Timpul Universal Coordonat (UTC) vor adăuga o secundă intercalată în timpul numărătorii de Revelion. Numită și secunda bisectă, aceasta va face ca ultimul minut din 2016 să aibă 61 de secunde. Țările ce nu utilizează UTC, ora va fi determinată după fusul orar raportat la Timpul Universal Coordonat.

Țările care utilizează UTC vor adăuga o secundă în plus de Anul Nou

Analiza cu cea mai mare precizie a neregularităților în viteza de rotație a Pământului este ceea ce determină saltul de o secundă. Acesta se introduce în UTC la sfârșitul lunilor iunie sau decembrie. Ceasurile atomice sunt capabile să mențină timpul perfect pentru 300 de milioane de ani, fără să se abată cu o secundă.

„Această extra-secundă, sau secundă bisectă, dă posibilitatea alinierii timpului astronomic, care este neregulat și e calculat în funcție de viteza de rotație a Pământului, la UTC, care este extrem de stabil și a fost determinat de ceasurile atomice începând din 1967”, potrivit unui comunicat al Observatorului din Paris.

Clădirea găzduiește Serviciul internațional de monitorizare a rotației terestre și a sistemelor de referință (IERS), responsabil de sincronizarea orei.

„Secvența datelor markerilor secundei UTC vor fi: 31 decembrie 2016 — 23:59:59, 23:59:60, 1 ianuarie — 00:00:00”, se arată pe site-ul IERS.

Ajustarea de o secundă este necesară deoarece viteza de rotație a Pământului nu este constantă. Uneori aceasta este mai accelerată, alteori mai lentă, însă per total manifestă o încetinire cu aproximativ două miimi de secundă în fiecare zi. Printre factorii care determină schimbarea se numără efectul forțelor gravitaționale exercitate de Lună și Soare. Astfel , zilele pământenilor sunt prelungite în mod imperceptibil. Ca urmare, timpul astronomic se desincronizează treptat în raport cu timpul atomic.

În medie, trebuie să „întârziem timpul” cu o secundă pentru a „aștepta” natura, la fiecare 18 luni. Acest lucru a fost făcut deja de 26 de ori, din 1972.

Citește și: Superstitii de REVELION: Ce este bine sa faci si ce sa NU faci in noaptea de ANUL NOU

Adăugarea unei secunde este aparent insesizabilă. Sistemele de înaltă precizie însă, trebuie sa efectueze o recalibrare pentru a evita un decalaj potențial catastrofal. Acesta este și motivul pentru care lansările de rachete nu sunt programate pentru o astfel de zi. Un decalaj oricât de mic ar putea da peste cap toate calculele, iar probabilitatea unui dezastru ar crește exponențial.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top