Intr-un articol publicat, vineri, de „Le Figaro”, jurnalistii explica ce este Telegram, aplicatia creata de rusi, care are peste 100 de milioane de utilizatori in intreaga lume.
„Descarca ceea ce urmeaza si distribuie in masa!”, este mesajul publicat de Adel Kermiche, in data de 26 iulie, la ora 8:30, pe Telegram. Apoi, cateva ore mai tarziu el l-a ucis pe Jacques Hamel, preotul din Biserica Saint- Etienne-du-Rouvray.
Mesajele au fost dezvaluite de L’Expres si nu este prima data cand teroristii se folosesc de aplicatia Telegram.
Citeste si: Atac terorist la Bangladesh: 6 teroristi ISIS au fost ucisi
Citeste si: ISIS a dezvaluit in ce oras va avea loc urmatorul atentat terorist
Ce este Telegram
Telegram este o aplicatie lansata in anul 2003 de catre rusi. Serviciul de mesagerie, rival cu WhatsApp, are drept argument de piata securitatea comunicatiilor. Mesajele trimise pe Telegram sunt criptate. Nimeni altcineva nu poate citi mesajul in afara de expeditor si destinatar.
Cofondatorul acesteia, Pavel Durov, sustine ca a creat aceasta aplicatie cu scopul de a scapa de supravegherea guvernului rus. Inainte de a crea Telegram, el a creat prima retea sociala din Rusia, VKontake, care a trecut de atunci sub controlul apropiatilor lui Vladimir Putin.
Aplicatia este utilizata in mai multe moduri. Ea poate fi folosita ca instrumet de mesaje traditionale, pentru a vorbi cu unul sau mai multe persoane. Un grup poate contine pana la 5000 de persoane.
O alta caracteristica sunt „canalele”, forumuri de discutii, unde oricine poate vorbi despre un anume subiect. Aplicatia isi propune si „discutii secrete”, ale caror mesaje pot fi distruse dupa ce au fost citite. Contactele pot fi adaugate dupa numarul lor de telefon sau cu un pseudonim.
Este pentru prima data cand aplicatia Telegram este folosita de teroristi?
Despre Telegram s-a vorbit inca de la primele atacuri din ianuarie 2015, in Franta. Aplicatia a fost chiar numita „aplicatia preferata a jihadistilor”, de catre mai multe ziare.
In discutie este utilizarea serviciului de catre multi sustinatori ai Statului Islamic pentru a face schimb de imagini de propaganda sa de a se informa intre ei. Amaq, unul dintre organele de comunicare a organizatiei teroriste, are un canal de aplicatie.
Adel Kermiche isi crease propiul canal pe Telegram, urmarit de aproape 200 de persoane. El il folosea pentru a difuza mesaje audio sau de a pune intrebari abonatilor sai.
De ce este aplicatia Telegram apreciata de simpatizantii Statului Islamic?
Telegram si-a construit reputatia in jurul valorii de siguranta. Ea pretinde a fi „mai sigura decat alte aplicatii de mesagerie a utilizatorilor”. Tocmai aceasta ideea i-a atras pe sustinatorii Statului Islamic: vorbesc in siguranta despre proiectele lor, iar ideile lor sunt raspandite in numar cat mai mare.
„Canalele” de pe Telegram permit difuzarea rapida si pe scara larga a propagandei lor. Aplicatia nu are standarde prea dure in ceea ce priveste moderarea. Ea a inceput sa elimine conturile asociate Statului Islamic, la sfarsitul anului 2015, dupa atacurile din 13 noiembrie din Franta.
Cu toate acestea, Telegram este departe de a fi singurul serviciu public utilizat de militantii Statului Islamic. Reteaua de socializare Twitter este o alta platforma populara utilizata de grupul teroristi.
Alti teroristi folosesc Facebook si instrumentul sau de video live, asa cum ar fi Larossi Abballa, care a ucis un cuplu de politisti in luna iunie.
Acest articol a fost actualizat la: 29 iulie 2016 16:19