În cazul crimei șocantă care a cutremurat o întreagă Românie apar noi dezvăluiri. Incidentul s-a petrecut marți după-amiază, în sectorul 1 al Capitalei. Copilul care și-a înjunghiat bunica, în vârstă de 9 ani, este cel care a sunat la 112. Femeia de 70 de ani s-a ales cu o plagă în zona gâtului, iar medicii de la SMURD care au ajuns la fața locului nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.
Surse judiciare au declarat pentru Libertatea că băiatul a fost diagnosticat cu ADHD.
Potrivit ultimelor informaţii, copilul le-a relatat anchetatorilor că motivul reacţiei sale a fost o dispută legată de faptul că bunica sa nu l-a lăsat la calculator.
Chiar dacă vorbim despre o crimă, băiatul nu va ajunge la închisoare. Copiii până în 14 ani nu răspund penal. Poliţiştii spun că băiatul ar suferi de tulburări de comportament, însă doar psihiatrii vor putea stabili ce a declanşat atacul asupra bunicii lui.
Gabriel Diaconu, psihiatru: “De multe ori copii emulează comportamente pe care le văd în familie dar le şi escaladează. Copilul ia o armă de oportunitate şi atacă un adult, în mintea lui în momentul respeciiv , de cele mai multe ori se apără. Foarte puţini copii au dimensiunea perversităţii în atacurile cu violenţă”
Citește și: Crimă oribilă în Capitală. Un băiat de 9 ani și-a înjunghiat bunica
Simptome: Această afecţiune comportamentală denumită “tehnic” ADHD (în engleză, Attention Deficit Hyperactive Disorder) debutează în copilărie şi poate continua în perioada adolescenţei sau la vârsta adultă, dacă nu este tratată corect.
Conform studiilor medicale, boala afectează în medie 5% dintre copii şise manifestă prin: deficit de atenţie (lipsă de concentrare, neglijenţă, agitaţie, amânarea sarcinilor, nerespectarea indicaţiilor, fuga de efort intelectual), hiperactivitate şi impulsivitate (neastâmpăr, vorbire excesivă, agitaţie fizică în timpul orelor sau al mesei, impoliteţe, nerăbdare).
Tratament: “Copilul care suferă de această tulburare ajunge să fie considerat adesea oaia neagră a clasei, din cauza comportamentului pe care îl are în timpul orelor faţă de profesori şi în pauze, faţă de colegi.
Problema poate fi rezolvată de medici şi fără medicaţie, cu ajutorul părinţilor şi al profesorilor.
E foarte important ca cei mici să fie lăudaţi pentru lucrurile bune pe care le fac, să fie ascultaţi atunci când vor să spună ceva sau să li se dea sarcini cu glas domol, pentru că aşa vor fi motivaţi şi vor reuşi să iasă din starea de agitaţie permanentă şi să scape de problemele de adaptare şi de integrare în colectivitate”, sfătuieşte dr. Laurențiu Luca.
Ancheta în acest caz a fost preluată de poliţiştii de la omoruri, care îl vor audia pe copil în speranţa că vor lămuri lucrurile. Minorul va fi supus şi unei expertize psihiatrice.
Acest articol a fost actualizat la: 2018-05-30T09:33:00+03:00 9:33
Acest site foloseste cookies.
Read More