Știri

Debitele râurilor vor fi în creștere săptămâna viitoare

Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, care este valabilă în perioada 8 – 14 iulie 2018, debitele râurilor vor crește săptămâna următoare. Asta din cauza precipitațiilor anunțate pentru zilele care urmează. În ceea ce privește debitul Dunării, acesta va fi sub media multianuală a lunii iulie.

Debitele râurilor, în creștere

Potrivit hidrologilor, în primele două zile ale intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi în general în creştere datorită precipitaţiilor prevăzute şi propagării. „Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale Cotelor de Apărare pe unele râuri din sudul, centrul ţării şi zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă”, se arată în prognoză.

În restul intervalului, debitele vor fi în general în scădere. Excepție vor face cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari. Acestea vor fi în creştere prin propagare. Hidrologii avertizează că în perioada menţionată sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte. Asta ca urmare a precipitaţiilor prognozate.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele trei zile ale intervalului de prognoză până la valoarea de 5.100 metri cubi/secundă, relativ staţionar în următoarea zi a intervalului. Apoi vor fi în creştere până la sfârşitul intervalului până la valoarea de 5.400 m.c./s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5.350 m.c/s), exceptând ultima zi a intervalului. Atunci va fi peste această valoare.

Debitele râurilor, în creștere

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în scădere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele şi Galaţi- Tulcea şi în creştere pe sectorul Zimnicea – Brăila. În a doua parte a intervalului vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Calafat, în scădere uşoară pe sectorul Tr. Măgurele – Cernavodă. Vor fi relativ staţionare pe sectoarele Bechet – Corabia şi Vadu Oii – Tulcea.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică un Cod portocaliu de ploi abundente. Este valabil în 18 judeţe din Transilvania, Muntenia şi Oltenia, de duminică după amiaza până marţi seara. S-a emis şi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată şi cantităţi însemnate de apă, în restul ţării, inclusiv în Capitală.

Potrivit meteorologilor, începând de duminică, 8 iulie, ora 16:00, şi până marţi, 10 iulie, ora 21:00, în Oltenia, în vestul şi nordul Munteniei, sudul şi vestul Transilvaniei, precum şi în jumătatea de sud a Banatului şi în sud-vestul Moldovei vor fi intervale de timp în care va ploua abundent. Se vor acumula cantităţi de apa de 40 – 50 de litri/mp şi pe arii restrânse 70 – 80 litri/mp.

Judeţele vizate de Codul portocaliu sunt: Teleorman, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Cluj, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Argeş, Vâlcea şi Gorj.

Totodată, de duminică, de la ora 11:00, şi până marţi, la ora 21:00, va fi în vigoare o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru restul teritoriului ţării, inclusiv în Bucureşti.

„În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe arii restrânse căderi de grindină. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 de litri/mp şi izolat 40 – 50 de litri/mp”, menţionează ANM.

Share
Scris de
Mihaela Roxana