Connect with us
Decizia CCR în legătură cu completele de 5 judecători

Știri

Decizia CCR în legătură cu completele de 5 judecători

CCR a decis că există conflict constituțional între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema formării completelor de 5 judecători.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.

Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să aleagă completele de judecători pe noua lege.

Astfel, va fi recreat și completul care judecă dosarul angajărilor fictive, în care președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României au dezbătut ieri, în şedinţă publică, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

Curtea Constituţională a României a luat această decizie după ce premierul Viorica Dăncilă s-a plâns că instanţa supremă nu ar respecta legea. Ba chiar că ar fi decis să amâne aplicarea noii legi de organizare judiciară.

“Fals!”, a susţinut preşedinta Înaltei Curţi, care s-a confruntat cu secretarul general al guvernului, fostul judecător CCR Toni Grebla.

Guvernul este cel care a şi iniţiat acest demers în faţa curţii de contencios constituţional împotriva Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR, cerându-i acestei instanțe să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de cealaltă parte.

Decizia premierului a venit ca urmare a criticilor liderului PSD Liviu Dragnea cu privire la componența acestor complete.

PSD-iștii spuneau că în mod normal, odată cu schimbările aduse legilor justiţiei, aceste complete trebuiau să fie alcătuite din magistraţi traşi la sorţi.

De cealaltă parte, Instanţă Supremă a susţinut că aceste complete, care există deja de la începutul anului, trebuie să se înfiinţeze până în ianuarie 2019. În acest complete, doar patru membri sunt traşi la sorţi, cel de-al cincilea fiind membru de drept.

Citește și: Klaus Iohannis, atac devastator la Liviu Dragnea: „Un infractor…

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top