Știri

Decizia luată de Laura Codruța Kovesi cu privire la eventuala demisie din fruntea DNA

Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, nu intenționează să demisioneze din funcție. Ea a făcut această precizare ca răspuns la o solicitare a g4media.ro, având în vedere decizia CCR conform căreia Klaus Iohannis ar trebui să o revoce din funcție.

Totodată, Kovesi a mai precizat că nu și-a delegat atribuțiile manageriale la DNA.

Preşedintele României trebuie să semneze decretul de revocare a şefei DNA, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, asta după ce judecătorii CCR au decis că a existat un conflict juridic constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie.

În 12 iunie, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după publicarea motivării CCR, spunând că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări decât clarificări, dar poate că o aprofundare ulterioară “va duce mai aproape de adevăr”.

El a mai afirmat că PSD ”încearcă să amputeze puterile preşedintelui pentru că preşedintele are altă părere” şi că este evident că decizia CCR “vine exact în linia PSD de amputare a puterilor preşedintelui”.

De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că, după publicarea motivării deciziei CCR, este nevoie de o dezbatere amplă la care să participe toţi cei interesaţi, pentru că motivarea aduce la suprafaţă mai multe întrebări ale căror răspunsuri sunt esenţiale pentru arhitectura statului:

“Care mai este statutul procurorilor în România? Avem un nou superministru al Justiţiei care decide şi preşedintele execută? Ce mai este CSM?”.

Preşedintele a aprecizat că un referendum ar putea fi organizat la finalul acestei dezbateri.

Dragnea, supărat că Iohannis nu a aplicat decizia CCR cu privire la Laura Codruța Kovesi

În această săptămână, Liviu Dragnea a afirmat că luni se va lua o decizie în interiorul coaliției PSD-ALDE cu privire la o posibilă suspendare a președintelui.

„Eu am discutat acum cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că, din punctul meu de vedere, suspendarea preşedintelui trebuie să fie o opţiunea serioasă pentru că, dacă doar stăm şi ne plângem, nu respectă azi Constituţia, nu respectă mâine Constituţia, poate mai trimite una alt consilier prezidenţial să ameninţe un alt judecător de la CCR, o fi trimis consilieri prezidenţiali să ameninţe şi judecători la ÎCCJ.

Şi dacă noi doar stăm şi constatăm, nu ne exercităm un atribut important al acestui for care este forul suprem din România”, a declarat Dragnea la Parlament.

Citește și: Reacția DNA la modificările Codurilor de procedură penală: „Unele modificări dau naștere la interpretări în favoarea inculpatului”

Share
Scris de
Catalin Nae

Acest site foloseste cookies.

Read More